Ekshumacija u Buća potoku: Stigla dodatna mehanizacija

Radiosarajevo.ba
Ekshumacija u Buća potoku: Stigla dodatna mehanizacija
/ Foto: Tužiteljstvo BiH

Proces traženja posmrtnih ostataka i ekshumacije koji se odvija na lokalitetu deponije sarajevskom u naselju Buća Potok, intenziviran je angažmanom dodatne mehanizacije, kako bi se radovi ubrzali. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i ostale institucije uključene u proces, u narednom periodu uložit će maksimalne napore, u procesu traženja posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina srpske nacionalnosti sa područja Sarajeva.

Radovi su intenzivirani na glavnoj lokaciji, kao i četiri lokacije u blizini, a za koje postoje saznanja da bi se tu mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava. U radovima će se koristiti teška mehanizacija, namijenjena za iskopavanje velikih količina zemlje.

Tužiteljstvo BiH proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba, smatra jednim od prioriteta u svom radu, te je u idućoj godini zatražilo izdvajanje više materijalnih i ljudskih resursa, za procese ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

„Proces traženja i identifikacije nestalih osoba, najvažniji je za obitelji žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih članova obitelji, te će proces ekshumacija i dalje biti jedan od prioriteta Tužiteljstva BiH“, saopćeno je iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije