Ekopak: Znate li šta je 'Zelena tačka'?

Radiosarajevo.ba
Ekopak: Znate li šta je 'Zelena tačka'?

Neprofitna organizacija Ekopak pokrenula je kampanju jačanja svijesti o značaju znaka Zelena tačka u BiH, odnosno uspostavi sistema upravljanja ambalažnim otpadom po evropskom modelu čiji je cilj zaštita okoliša. 

U okviru kampanje, najavljene su promocije u tržnim centrima širom BiH, danas u Banja Luci, 21. i 22. decembra u Bihaću, 24. decembra Mostaru, u Zenici 25. decembra, u Tuzli 26. i 27. te u Sarajevu od 28. do 30. decembra. 

Ekopak time želi educirati građane o postojanju i značaju Zelene tačke, međunarodno zaštićenog znaka koji se može vidjeti na ambalaži brojnih proizvoda u BiH. 

Članstvom u Pro Europe, BiH je postala 32. zemlja članica velike porodice evropskih operatera sistema za reciklažu i ponovno iskorištenje ambalažnog otpada te je Ekopak postao i jedini ovlašteni davatelj prava na korištenje znaka „Zelena tačka“ za teritoriju BiH.

Preuzeo je obavezu iz Brisela da uredi tržište po pitanju dozvoljenog korištenja i informisanja krajnjih potrošača o značenju i značaju tog znaka na ambalaži.

Kao dio kampanje, Ekopak organizira promocije u tržnim centrima širom BiH gdje se građani mogu informisati o značaju Zelene tačke te o tome da kupovinom proizvoda koji na sebi imaju ovaj znak mogu doprinijeti očuvanju okoliša. 

Oko 300 miliona građana ima pristup razdvojenom odlaganju ambalažnog otpada koji finansiraju članice Pro Europe, tj. operatera sistema kakav je i Ekopak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije