EK odobrila 39 miliona eura pomoći za BiH

Radiosarajevo.ba
EK odobrila 39 miliona eura pomoći za BiH

Evropska komisija danas je usvojila program čiji je cilj da pomogne BiH da ublaži posljedice finansijske i ekonomske krize.

"Bespovratna sredstva od 39 miliona eura biće usmjerena na podršku razvoju srednjih i malih preduzeća, te podrazumijevati značajne investicije u infrastrukturu u oblastima transporta, zaštite životne okoline i energetike. Sredstva će biti dodijeljena i Agenciji za osiguranje depozita kako bi se spriječili odlivi depozita usljed finansijske krize", saopšteno je iz EC.

Doprinos u vidu bespovratnih sredstava trebao bi dovesti do aktiviranja značajnih kreditnih sredstava međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Kreditanstalt fur Wiederaufbau. Sredstva su dodijeljena iz okvira Instrumenta pretpristupne pomoći za BiH.

Drugi program za BiH, koji će za cilj imati dalje napore na izgradnji institucija u zemlji, EC će usvojiti u jesen 2009. godine, kaže se u saopštenju.

rtvfbih.ba/onasa/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije