EK: Nastavite sa reformama

Radiosarajevo.ba
EK: Nastavite sa reformama

"Evropska komisija mogla bi razmotriti novi prijedlog za ukidanje viznog režima, koji bi uključivao i BiH, do sredine 2010. godine, ukoliko bude održan tempo provođenja reformi i ispunjeni svi uslovi" - tvrde evropski komesari za pravosuđe i bezbjednost Žak Baro i za proširenje Oli Ren.

Oni su u autorskom tekstu objavljenom u štampanim medijima u BiH ponovili da je brzina napredovanja BiH ka bezviznom režimu sada u rukama političkih vođa u BiH.

"BiH je mnogo uradila na ispunjavanju uslova za bezvizni režim. Svjedoci smo zalaganja i motivacije službi za provođenje zakona u BiH koje su uložile svu svoju energiju na usklađivanje sektora pravosuđa i unutrašnjih poslova s ovim uslovima. Ovo u stopu mora da prati jednako posvećeno zalaganje političkih vođa" - pojašnjavaju Baro i Ren.

Prema njihovom mišljenju, Mapa puta koju je EU dala vlastima u BiH 2008. godine još važi i još ju je savršeno moguće ispuniti ako vlasti u BiH u potpunosti ulože punu volju u to.

Baro i Ren navode da je zastoje, koji su se u početku pojavili, posljednjih sedmica zamijenio ozbiljan napredak i vjeruju da će BiH ako taj napredak bude nastavljen istim tempom uskoro sustići svoje susjede.

"Većina teškog posla je završena. Ono što preostaje jeste posljednji, odlučni napor za uvođenje biometrijskih pasoša, jačanje institucionalnog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i rješavanje slabosti u upravljanju granicama i migracijama" - ističu Baro i Ren.

Naglašavajući da u potpunosti razumiju razočarenje građana Bih što i oni nisu dobili bezbizni režim, Baro i Ren tvrde da EU nije mogla da učini više nego što jeste.

"Postavili smo iste detaljne uslove za sve zemlje zapadnog Balkana i oni moraju da budu ispunjeni prije nego što EU otvori svoja vrata. BiH, jednostavno, još nije uspjela" - ističu evropski komesari.

Oni pojašnjavaju da odobriti bezvizni režim za građane određene zemlje nije samo stvar političke odluke.

"Šengenska zona je zajednička zona slobodnog kretanja između 28 zemalja. Radi bezbjednosti građana koji žive u tim zemljama moraju biti primjenjeni najviši standardi, posebno na spoljnim granicama šengenske zone" - poručuju Baro i Ren.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Vezano:
Zašto BiH nije dobila bezvizni režim
Promoviran biometrijski pasoš

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije