Slučaj Dobrovoljačka: Pogledajte dolazak Ganića i ostalih na Sud BiH

2
Radiosarajevo.ba
Slučaj Dobrovoljačka: Pogledajte dolazak Ganića i ostalih na Sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ejup Ganić ispred Suda BiH

Ejup Ganić i još devet osoba trebali bi se danas pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasniti o krivnji za ratni zločin počinjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ganić se pojavio nešto ranije ispred Suda BiH, što je zabilježio fotograf Radiosarajevo.ba.

Za Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva, pored Ganića, optuženi su: Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

Slučaj Dobrovoljačka i dolazak pred Sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Slučaj Dobrovoljačka i dolazak pred Sud BiH

Prema saopćenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije