Egzekucije na sarajevskoj Grbavici

Radiosarajevo.ba
Egzekucije na sarajevskoj Grbavici

U nastavku suđenja za zločin počinjen 1992. na Grbavici, Kovačićima i Vracama, za šta se tereti Veselin Vlahović zvani Batko, svjedok Tužilaštva BiH je u četvrtak (16. februara) ispričao kako su njegovi roditelji odvedeni iz stana, a nakon toga ubijeni, te da pretpostavlja da je to uradio optuženi.

Svjedok Dženan Gološ je početkom rata kao 15-godišnjak sa sestrom otišao u Istanbul, dok su njihovi roditelji ostali u stanu na Grbavici. Sa njima se čuo telefonom do početka juna 1992. Sredinom juna je njegovog rođaka kod kojeg su bili smješteni sestra i on nazvala komšinica sa Grbavice, javio je Justice Report - BIRN.

Zgrada Digitron Buje

Komšinica je tada rekla da su naši roditelji ubijeni, ali nam rođak ništa nije htio reći”, kazao je svjedok te dodao da je za njihovo ubistvo saznao tek kada su ga 1998. zvali iz Komisije za nestale osobe da identifikuje roditelje.

Svjedok je rekao da je obdukcija pokazala da su njegovi roditelji ubijeni iz vatrenog oružja. Kasnije je, kako je kazao, ‘složio priču’ na temelju saznanja koje je dobio od komšija. U masi priča, ispričao je svjedok, najtačnija je bila da je njih i još dvoje komšija odveo Batko. Tijela njegovih roditelja i komšija su pronađeni preko puta zgrade u kojoj su živjeli, a što je, kako je objasnio, u blizini zgrade “Digitron Buje”.


Ratna slika Veselina Vlahovića

Svjedok Nikola Kovačić je 1992. živio na Kovačićima; ispričao je kako su njegove komšije s kćerkom odvedeni iz stana u kojem su živjeli.

“Krenuo sam niz stepenice iz stana, ugledao tri vojnika koji su vodili komšiju i odmah sam se povukao ne vidjevši njihova lica”, kazao je Kovačić, istaknuvši da je od komšinice kasnije čuo da ih je odveo optuženi.

Dvije optužnice

“Kod nas je došla komšinica tražiti kćerku tih komšija misleći da je u našem stanu, ali kad sam rekao da nije, kazala je: ‘Onda je i nju Batko odveo’”, ispričao je svjedok.

Na pitanje tužioca Behaije Krnjića šta se desilo sa komšijama, odgovorio je da su “odvedeni i pobijeni”.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata. Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila. Optuženi se nalazi u pritvoru; suđenje će se nastaviti 29. februara ove godine, obavijestio je Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije