N1 / Efendić: Smatram da je vrijeme da se počne praviti jedna dobra stranka u BiH

03. 05. 2021. u 17:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 530

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić podnio je neopozivu ostavku na mjesto člana Glavnog odbora SDA i potpredsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo, te istupio iz članstva u stranci. Postao je v.d. predsjednika SBiH.

Komentarisao je razloge napuštanja, budućnosti SBiH i izjavama Bakira Izetbegovića.

On je na pitanje novinara kazao da je izjava Izetbegovića o "crnom košarkašu" kazao da nije to primjerena reakcija za ovo što se desilo, vjerovanto je bio iznenađen ovim potezom, piše N1.

"Možda je bio iznenađen drugim dijelom priče, tj. da sam preuzeo dužnost predsjednika”, kazao je Efendić.

Efendić je istaknuo da stranka i neki kadrovi nisu dali rezultat kakav se očekuje.

“Radeći kao načelnik trudio sam se da imamo rezultate onoga što radimo. Moje mišljenje je da SDA i neki kadrovi nisu dali adekvatan odgovor na mjesto na koje su izabrani. Provođenje takve politike godinama je uzrokovalo da stranka slabi.

Često je ulazila u koaliciju sa strankama koje nije željela. Našoj političkoj sceni treba jedna vrsta preslagivanja. Smatrao sam da je vrijeme da se počne praviti jedna dobra stranka u BiH, kojoj se može vjerovati”, poručio je on, piše N1.

Kaže da mu je teško da se poredi sa Harisom Silajdžićem i dodao je da je on jedan od najpoznatijih političara iz BiH.

"Imam visoko mišljenje o njemu kada je u pitanju politička karijera. Ostavio je trag i na međunarodnoj sceni, a kada je riječ o priznavanju BiH sigurno se može reći da je to historijska uloga.

Ja sam neko ko se obrazovao za politiku i želim se baviti politikom. Znam na koji način bi se mogle početi riješavati stvari. Gospodin Silajdžić se nije uključivao u ovaj proces, znao je za to“, kazao je Efendić.

Dodaje da je očekivao da će SDA nakon prošlih izbora povući neke poteze, ali…

“Ja sam vjerovao da će se pokazati na izborima da to što se radi nije dobro. I pokazalo se. Mi nismo izgubili, to je bio rezultatski debakl. Vjerovao sam da će se nakon toga povući neki potezi, ali nije se desilo ništa nego je nastavljeno po istom", rekao je Efendić.

Nastavak razgovara sa Semirom Efendićem možete pročitati OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)