Edita Đapo ulazi u Vijeće ministara BiH

Radiosarajevo.ba
Edita Đapo ulazi u Vijeće ministara BiH


Edita Đapo, kandidatkinja je Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine za poziciju zamjenice državnog ministra finansija i trezora.

Podsjećamo, nakon raspada koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), što je rezultiralo inicijativama za razrješenje SDA ministara na više nivoa vlasti te partnerstvom između stranaka Zlatka Lagumdžije (SDP) i Fahrudina Radončića (SBB)

Kako je danas objavljeno u Dnevnom avazu, Đapo je stekla visoko obrazovanje na Univerzitetu u Japanu i „potkovana je znanjem iz oblasti ekonomije“.

Inače, Đapo je profesorica na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu gdje predaje međunarodnu ekonomiju; rođena je 24. oktobra 1973. u Trebinju, a diplomirala je 1996. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirala je i doktorirala, 2007, međunarodnu ekonomiju na Tohoku univerzitetu u Japanu.

Članica je Glavnog odbora SBB-a, a u Vijeću ministara BiH trebala bi zamijeniti Fuada Kasumovića koji je od (nedavne, a dugo čekane) uspostave vlasti u otvorenom sukobu sa ministrom finansija BiH Nikolom Špirićem (SNSD).

Bevandina odluka danas?

Fahrudin Radončić trebao bi preuzeti poziciju od Sadika Ahmetovića, dok Zekerijah Osmić ulazi umjesto Muhameda Ibrahimagića

Uz Đapo, u ministarski savjet naše zemlje ulazi i Radončić, kao državni ministar sigurnosti, a kandidat SDP-a za ministra odbrane (što je mjesto koje pripada osobi koja je iz RS-a) vjerovatno je Zekerijah Osmić, inače šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta i, prethodnok, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a (1998-2006).

Smjene ministara SDA treba potpisati predsjedavajući Vijeća Vjekoslav Bevanda koji to još nije učinio, a očekuje se da odluka padne danas.

Spekulira se da Bevanda uslovljava svoj potpis transformacijom Vlade Federacije BiH koja se još uvijek očuvala u ministarskom sastavu: SDA-SDP-HSP-Radom za boljitak. Protiv ove konstelacije, od same uspostave federalne vlasti, bile su dvije hrvatske stranke: HDZBiH i HDZ1990, koje u ovoj novoj krizi svakako vide prostor za manevre na federalnom nivou.

Sa svečane ministarske zakletve, 10. februar 2012.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije