Edin Hurić: Puštanje Đukića na slobodu je bacanje rukavice u lice svim žrtvama

Radiosarajevo.ba
Edin Hurić: Puštanje Đukića na slobodu je bacanje rukavice u lice svim žrtvama

 Edin Hurić, predsjednik Udruženja ''25. maj'' iz Tuzle i jedan od preživjelih žrtava masakra na Kapiji u Tuzli šokiran je viješću o oslobađanju ratnog zločinca, generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića.

Informaciju o odluci Suda BiH da pusti Đukića na slobodu nakon odluke Ustavnog suda BiH, Hurić je prokomentirao riječima: ''Ovo nije moguće''.

Tokom razgovora za Anadoliju Hurić je plakao jer ga je potresla odluka Suda BiH.

"Oni nas zovu na ulice... Ovdje će se u borbu da Đukić bude dostupan bh. vlastima i ostane u zatvoru uključiti cijeli grad. Ovo je presedan svih presedana... Ovo je bruka i sramota. Ovo je dio onog što su mogli učiniti da unište običnog čovjeka, sve žrtve rata, omladinu, djecu, borcu ove zemlje, djecu koja i nisu rođena'', kazao je Hurić.

Pita se da li sudije koje oslobađaju ratne zločince imaju djecu i da li cijene njihove živote.

''Postoje Markale, Srebrenica, postoje stratišta i gdje su i Bošnjaci i Hrvati ubijali Srbe. Da li će se sada dozvoliti da svi ti zločinci budu na slobodi i da se smiju žrtvama dok budu boravili u Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj ili Kanadi'', komentirao je Hurić.

Kaže da su vjerovali kako će i nakon odluke Ustavnog suda BiH biti preispitana samo visina kazne za Đukića, ali da on neće biti pušten na slobodu.

Kazao je da će žrtve tražiti da se isele iz BiH.

''Ovo je bezobrazluk. Ovo je van svakog razuma. Ovo je otvoreno bacanje rukavice žrtvama u lice. Ovo je poziv zločincima da rade šta hoće. Ljudi su izdati u državi u svim segmentima. Sad trebamo izdati od strane države... Ovo nije moja država. U slučaju puštanja Đukića, BiH ne smatram mojom državom!  Jer moja država bi mene na sve moguće načine branila. Ako je tako, ako puštaju Đukića, BiH nije moja država i ja ću sebi početi tražiti drugu državu, gdje će moja prava biti zaštićena'', poručio je.

Na pitanje da li vjeruje da bi Đukić mogao pobjeći u Srbiju, kaže:

''Znate koliko je njih pobjeglo od onih koje su ranije pustili, a govorili su da neće pobjeći. Gledajte, to je (bijeg Đukića) realnost koju smo mi spriječili i tokom samog suđena. I tad su tražili da ga se pusti. Ako se pusti, što je rekao otac jednog  ubijenog, granica mu je nekoliko sati i ko će ga kasnije procesuirati, ko će ga kasnije naći'', pita se Hurić. 

On kaže da je nečuveno da na slobodu bude pušten čovjek kojemu je dokazan zločin i koji se sam izvinio žrtvama za ono što je uradio. Kaže da je Đukić imao pošteno suđenje, pa i da se žalio.

''Ali ja ne mogu da shvatim. Bez obzira što je to minimalna kazna za takvo strašno djelo, da je neko imao dovoljno bezobrazluka i nečovječnosti da pusti ratnog zločinca na slobodu. Ovo je da se čovjek zgrozi. Zar nije dovoljno ovo šamara što trpimo zadnjih sedmica, sad treba i nešto ovako. Zar ovo zadnjih sedmica nije bila dovoljna pouka svim vlastodršcima.  Zar im nije dovoljna pouka šta se ovom običnom narodu radi. Ovo jer bruka'', ponavljao je Hurić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije