Edin Forto u Maroku: Više ne tražimo donacije nego ih dajemo

2
Radiosarajevo.ba
Edin Forto u Maroku: Više ne tražimo donacije nego ih dajemo
Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa / Forto na sastanku

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto je na sastanku sa Akihiko Nishio potpredsjednikom za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke poručio da je prošlo vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije.

"Bosna i Hercegovina je postigla impresivan napredak od ratom razorene zemlje, korisnice pomoći Svjetske banke i Međunarodne donatorske asocijacije (IDA) do zemlje donatora IDA fonda što je postala u ovoj godini", poručio je na današnjem sastanku Akihiko Nishio, potpredsjednik za Razvojno finansiranje i IDA fondove Svjetske banke, na sastanku sa delegacijom Bosne i Hercegovine predvođene ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom.

"Vrijeme je da promijenimo razmišljanje - prošlo je vrijeme kada je Bosna i Hercegovina trebala donacije i pomoć fondova kao što je IDA. Danas smo mi država koja je sposobna podržati razvoj zemalja kojima je pomoć IDA fonda potrebna, baš kao što je nama bila u poslijeratnom periodu", naveo je ministar Forto.

Udes kod Sarajeva: Jedna osoba povrijeđena, gužve u saobraćaju

Udes kod Sarajeva: Jedna osoba povrijeđena, gužve u saobraćaju

Sastanak je održan u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.

Edin Forto: 'Naprihvatljiva mi je politika Elona Muska, napuštam X.com do daljnjeg'

Edin Forto: 'Naprihvatljiva mi je politika Elona Muska, napuštam X.com do daljnjeg'

Tokom sastanka je kao jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata u BiH istaknuta obnova Starog mosta u Mostaru te najavljeno da će u julu naredne godine biti obilježeno 20 godina od njegove obnove i isto toliko godina uspješne saradnje BiH i Svjetske banke.

Nishio je naglasio da je Bosna i Hercegovina jedinstven primjer koji trebaju slijediti i druge zemlje jer je od donedavnog korisnika Fonda došla do statusa donatora pokazavši zrelost i spremnost da podrži razvoj drugih zemalja putem IDA fonda, što je još jedan pokazatelj ekonomskog napretka, značajnog i za proces evropskih integracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije