KS / Edin Forto: Situacija pod kontrolom, smanjiti kretanje na minimum

05. 11. 2021. u 13:16:00 Fena/Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ocijenio je da je situacija u glavnom gradu BiH zbog padavina ozbiljna, ali da je pod kontrolom te je pozvao građane da smanje kretanje na neophodni minimum.

Istakao je da je Vlada KS danas održala hitnu sjednicu te usvojila niz zaključaka kako bi riješila nagomilane probleme.

Između ostalog, kazao je da je Vlada naložila Štabu civilne zaštite KS da pokrene sve mjere propisane u planovima Aktivne odbrane od poplava te da sa svim ljudskim resursima i opremom izađe na područja i poduzmu sve aktivne mjere.

Također je istakao da je Vlada KS naložila svim ministarstvima da po potrebi u poplavljenim i rizičnim područjima zaustave rad škola, vrtića i drugih javih ustanova te naglasio da su već tri škole zatvorene.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta naglasio je da je odvijanje saobraćaja vrlo otežano, te da je veliki broj saobraćajnica poplavljen, posebno na područjima Ilidža, Novi Grad, Ilijaš i Trnovo te da rade na sanaciji tih problema.

"Zbog čestog nestanka električne energije, teško je uspostaviti javni saobraćaj, jer ne rade semafori. Ekipe su na terenu", kazao je.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica je kazao da policija reguliše saobraćaj na najfrekventnijim saobraćajnicama.

Podsjećamo, kako smo prethodno izvijestili, situacija na terenu je zabrinjavajuća. Miljackoj malo fali da se izlije ukoliko se padavine nastave. Neka područja u Kantonu Sarajevu su kritična, prijetnja su i klizišta. Prema podacima sa terena najgore je na području Ilidže. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)