Zvanično / Edin Forto je novi predsjednik Naše stranke

04. 09. 2021. u 15:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Drugi vanredni izborni Kongres Naše stranke održan je danas, a Edin Forto, inače jedini kandidat na osnovu pristiglih nominacija iz općinskih i gradskih odbora, izabran je za novog predsjednika stranke.

Podsjećamo, Naša stranka krenula je u organizaciju Kongresa nakon ostavke predsjednika Predraga Kojovića.

Na samom početku kongresa istaknuta je opredijeljenost Naše stranke za euro-atlantske integracije:

„Zalažemo se za članstvo BiH u Evropskoj uniji kao garant ekonomskog oporavka zemlje i za NATO integracije koje će otkloniti mogućnost novih ratova i stvoriti perspektivu za trajan i stabilan mir.“

U Deklaraciji se kao glavna kočnica progresa u Bosni i Hercegovine prepoznaju destruktivne politike nacionalističkih stranaka. Da bi se one onemogućile potrebne su ustavne reforme za koje će se Naša stranka zalagati:

„Snažno smo protiv zloupotrebe etničkih prava kao mehanizama dominacije političke elite i jedne grupe nad drugima te teritorijalnog rasparčavanja zemlje. Smatramo da svaki građanin mora imati mogućnost da se kandiduje i bude biran za svaku poziciju u ovoj zemlji te da nikome ne smije biti uskraćeno pravo glasa. Činjenica da još uvijek nije implementirana odluka Sejdić-Finci je skandalozan pokazatelj pogubnosti nacionalističkih politika. Naša stranka potvrđuje da je osnovni subjekt političkog i društvenog života građanin-pojedinac. Uspješna zaštita kolektivnih prava zahtijeva da se ona taksativno nabroje u ustavnom tekstu; institucionalni modeli te zaštite moraju biti u skladu s evropskom praksom.“

U skladu s navedenim zalagat će se i za izmjene Izbornog zakona.

Ko je Edin Forto?

Aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo, Edin Forto, član je Naše stranke od 2009. godine.

Najznačajnije funkcije koje je u njoj obnašao bile su funkcija potpredsjednika i funkcija političkog direktora. Od 2014. do 2018. godine bio je zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo kao i delegat u Domu naroda iz reda Ostalih.

Rođen je 1972. godine u Sarajevu. Radno iskustvo sticao je i u realnom sektoru. Obrazovao se u Bosni i Hercegovini i Sjedinjenim Američkim Državama gdje je 1999. godine na Univerzitetu Sjeverne Karoline diplomirao na smjeru Marketing i oglašavanje. Postdiplomske studije je pohađao na Univerzitetu Kolumbija u New Yorku gdje je 2001. godine stekao zvanje magistra u oblasti međunarodnih poslova.

Edin Forto je oženjen i otac dvoje djece.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)