Edin Delić za Radiosarajevo.ba: Lukavac je poslao poruku cijeloj BiH

J. M.
Edin Delić za Radiosarajevo.ba: Lukavac je poslao poruku cijeloj BiH
Foto: SDPBiH / Edin Delić
Malo koji politički događaj je posljednjih mjeseci privukao takvu pažnju javnosti u BiH kao što je to bio slučaj s referendumom za opoziv načelnika Lukavca Edina Delića.

Općinsko vijeće, u kojem većinu imaju SDA i Stranka za BiH, raspisalo je referendum za opoziv načelnika Delića, no građani su odbili ovu inicijativu.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima o kojima su izvijestili posmatrači Koalicije "Pod lupom" protiv opoziva načelnika Delića glasalo je 15.069 glasača ili 77,1 posto birača, dok je za opoziv bilo 4.473 ili 22,9 posto.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba Edin Delić je komentirao zahtjev za njegovu smjenu i nedjeljni referendum.  

"Referendum je bio očajnički potez SDA, stranke koja je u Lukavcu izgubila smisao postojanja. Bila je to rukavica u lice građanima, šamar na volju koju su iskazali na lokalnim izborima 2016. godine. Rezultate referenduma shvatio sam kao veliku satisfakciju i priznanje za svoj dosadašnji rad. Nije fraza ako kažem da je nakon posljednjih izbora Lukavac probuđen grad. Rad Općinskog vijeća i načelnika učinili smo transparentnim, sve sjednice prenose se na lokalnoj televiziji, neki se šale da i djeca koja idu u školu komentiraju raspravu o budžetu, ne boje se siledžija. Građani su to prepoznali", kaže Delić za portal Radiosarajevo.ba.

Delić odlučno odbacuje optužbe na njegov račun.

"Ključna stvar koju mi zamjeraju je usvajanje općinskog budžeta, a zapravo sam sve radio po zakonu. Tamo stoji da je obaveza načelnika da donese budžet, ukoliko ga Općinsko vijeće ne usvoji do 31. marta. To sam i učinio. Što se tiče budžeta, nikad nije bio veći, troši se tranparantno, sve obaveze iz budžeta su ispunjene. Da je bilo nekih nepravilnosti, SIPA bi mi davno pokucala na vrata. Druge optužbe na moj račun nisu vrijedne spomena i na njih nisam odgovarao."

Načelniku Lukavca spočitava se i oblačenje stranačkog dresa nakon što je na lokalnim izborima pobijedio kao neovisni kandidat, podržan od stranaka ljevice.

"Tačno je da sam za općinskog načelnika izabran kao neovisni kandidat, a u međuvremenu sam postao član SDP-a. Jednostavno sam spoznao da u mutnoj bh. političkoj vodi morate imati logističku podršku stranke. Očekivati da se protiv kupovine glasova, lažnih optužbi, 'mućki', ukratko 'nelojalne konkurencije', izborite kao neovisni kandidat je romantično razmišljanje, ali zvuči utopijski u bh. uslovima."

Delić misli da posljedice neuspjeha referenduma o njegovom opozivu trebaju biti dalekosežne.

"Ovo što se desilo u Lukavcu predstavlja poruku za cijelu BiH. Oktobar je blizu, vrijeme je za promjene koje, usuđujem se reći, trebaju krenuti od Sarajeva. Građani trebaju dati svoj glas onima koji će se baviti njihovim problemima umjesto nacionalizmom. Administracija treba biti u službi građana, a političari sluge naroda. umjesto da bude obratno."

Za kraj, poželio je zahvaliti se građanima Lukavca.

"Osjetio sam ponos da su građani prepoznali ono što sam uradio nakon izbora 2016. godine. Objašnjavam da se nije moglo očekivati čudo u tako kratkom vremenu, ali brojni pomaci su napravljeni. U BiH je poremećen sistem vrijednosti, ali narod ne možete prevariti. Rezultati referenduma učinili su me ponosnim, kao rođeni Lukavčanin još više sam zavolio svoj grad. Istovremeno, osjećam se obaveznim da radim još bolje u interesu građana", kaže za portal Radiosarajevo.ba načelnik Lukavca Edin Delić nakon što je preživio referendum o opozivu.

Podsjetimo, Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Lukavac, podržan vijećnicima Stranke za BiH, raspisao je referendum za opoziv načelnika iznoseći optužbe koje se tiču netransparentnosti u radu Edina Delića, zapošljavanja po rodbinskoj i prijateljskoj liniji i prelazak u SDP nakon izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije