EBU: Situacija sa javnim emitiranjem u BiH se opasno pogoršava

Radiosarajevo.ba
EBU: Situacija sa javnim emitiranjem u BiH se opasno pogoršava

“Situacija s javnim emiterima u Bosni i Hercegovini se opasno pogoršava,” upozorila je u četvrtak Evropska mreža javnih emitera (EBU).

EBU poziva državne parlamentarce da provedu postojeći zakon o medijima, te upozorava da bi BiH mogla biti izolirana od ostatka Evrope zbog kašnjenja sa digitalizacijom.

"Zakon o medijima, usklađen sa evropskim standardima, stupio je na snagu 8. januara 2006. godine," stoji u pismi koje je na adrese oba doma državnog parlamenta, Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara uputila Ingrid Deltenre, generalna direktorica EBU-a.

"Nažalost, zakon nije proveden i još uvijek je opstruiran. To je vrlo štetno za javno emitiranje u vašoj zemlji, za interese vaših građana, te za ambicije Bosne i Hercegovine da se pridruži ostatku Evrope”, navodi se u pismu.

Direktorica Deltenre upozorava takođe da bi gledateljima u BiH mogao biti uskraćen prenos izbora za pjesmu Evrovizije i Svjetskog kupa 2010.-te, ukoliko BiH kao članica EBU-a u narednih nekoliko mjeseci ne počne otplatu duga prema EBU.

BHRT: “Sve teče po planu”

O upozorenjima iz EBU-a koji dovode u pitanje i prijenos izbora za pjesmu Evrovizije, u BHRT_u nemaju informacija.

Šef projekta bh. Eurosonga i urednik Zabavno-muzičkog programa BHRT-a, Dejan Kukrić za RadioSarajevo je kazao da “sve teče po planu a BHRT uredno izmiruje svoje obaveze prema EBU.”

EBU (European Broadcasting Union), sa sjedištem u Ženevi, ima 125 članova (nacionalnih emitera). Promovira vrijednost i posebnost javnog emitiranja u Evropi i svijetu. Prenosi vijesti, sport, događaje i muziku preko Evrovizije i Evroradio mreže, razvija i širi najbolje prakse, medijske ekspertize i inovacije, te producira i razmjenjuje bogata i raznovrsne programe u svim medijima.


www.ebu.ch/radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije