EBRD, KS i Vlada Japana u zajedničkom projektu vrijednom 500 miliona KM

Fena
EBRD, KS i Vlada Japana u zajedničkom projektu vrijednom 500 miliona KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / EBRD, KS i Vlada Japana u zajedničkom projektu

Kanton Sarajevo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenuli su zajednički projekt nazvan Zeleni kantonalni plan (GCAP) koji za cilj ima identificirati ekološke prioritete kantona, ali i istražiti pravce strujanja i kvalitet zraka u sarajevskoj kotlini te uticaj visokih objekata na ventilacijske koridore.

Ovaj projekt koji će doprinijeti ažuriranju kantonalnog plana zaštite okoliša predstavlja uključivanje Kantona u Zelene gradove EBDR-a čime će Sarajevo postati treći grad u Bosni i Hercegovini koji se pridružio tom programu, ranije su to postali Zenica i Banja Luka.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ocijenio je na konferenciji za medije da ovakav projekat osigurava metodologiju koju međunarodni kreditori prepoznaju kao format, a koja može osigurati povlačenje sredstava kao i grant sredstava za investicije u oblasti okoliša, posebno u oblastima unapređenja kvaliteta zraka, saobraćajne infrastrukture, javnog prijevoza i energetske efikasnosti.

"Kantonalni ekološki akcioni plan, koji može biti dobra podloga za ovaj projekat, a donosi se na period od pet godina, predviđa investiranje od 500 miliona KM ", dodao je Forto, napominjući da je cilj započete projekte brže završavati i unaprijediti rad administracije.

Ovaj projekat finansira Vlada Japana s 300.000 eura bespovratnih sredstava, a japanski ambasador u BiH Hideyuki Sakamoto napomenuo je da Kanton Sarajevo ima nekoliko ekoloških izazova među kojima je najvažnije pitanje zagađenja zraka, što i ovaj projekat tretira.

Uime Predstavništva EBRD-a u BiH Josip Polić pojasnio je da je svrha ovog programa napraviti spisak prioritetnih aktivnosti za smanjenje svih vidova zagađenja u Kantonu, što uključuje zrak, vodu i tlo, ali i smanjenje buke odnosno sve ono što smanjuje kvalitet života stanovnika.

"Interes EBRD-a je da s Kantonom radi na osiguranju finansijskih sredstava za implementaciju tih prioritetnih aktivnosti. Ova banka bi osigurala kredit, dok bi zadatak Kantona bio da privlači donatorska sufinansiranja", istaknuo je Polić.

Izrazio je očekivanje da će jedan od osnovnih donatora biti upravo Evropska unija, imajući u vidu aspiracije BiH za punopravno članstvo u EU te je izrazio nadu da će za oko šest do osam mjeseci biti izrađen Akcioni plan odnosno napravljen spisak prioritetnih aktivnosti.

Ovaj spisak trebao bi doprinijeti izradi projekata u formatu koji će omogućiti međunarodnim finansijskim institucijama da razmotre finansiranje, ali i donatorima da odobre sredstva.

Zeleni gradovi EBRD-a predstavlja 950 miliona eura vrijedan instrument koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, pri tome kombinirajući strateško planiranje s investicijom i pratećom tehničkom pomoći, jer je namjera EBRD-a da do 2020. godine poveća obim zelenog finansiranja na 40 posto ukupnih godišnjih investicija EBRD-a.

EBRD i sada sarađuje s Kantonom Sarajevo na sličnim projektima gdje se povećava energetska efikasnosti kroz rekonstrukciju pumpnih postrojenja i snabdijevanje električnom energijom, a u pripremi su dva projekta u oblasti saobraćaja i to jedan za izgradnju dijela Prve transferzale, a drugi se odnosi na rekonstrukciju tramvajske mreže, što bi trebalo uključiti i nabavku vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije