Džindić i Smailbegović o poskupljenju električne energije

1
Radiosarajevo.ba
Džindić i Smailbegović o poskupljenju električne energije
Print Screen / Džindić i Smailbegović

Ministar energije rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, direktor Elekroprivrede BiH Admir Andelija i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović održali su danas sastanak povodom najavljenog povećanja cijene električne energije za 120 posto.

Dogovor ni danas nije postignut. Poručeno je da se poskupljenje ne odnosi na građane, već na privredna društva

"Sve tri strane na razgovoru su bile konstruktivne, predlagale su da dođe do kompromisa, međutim imamo oko 10.000 privrednika koje troše mnogo struje. Moramo uraditi analizu da vidimo kako ćemo, da se možda drugačije vrši naplata. Elektroprivreda postoji zbog privrednih društava", ističe Džindić i navodi da cijena električne energije raste i da se na to ne može utjecati jer je naša država mala. 

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

Džindić je istakao kako se očekuje od Vlade FBiH da pomogne.

"Ja znam da je javnost očekivala da ćemo doći do finalnog rješenja, nije lako, radi se o Zakonskim regulativama, ne može se nabrzinu ništa uraditi. Moramo se konsultovati sa Vladom FBiH", kazao je Džindić.

S druge strane i Adnan Smailbegović, istakao je da što dublje ulaze u problematiku, uviđaju koliko je stanje kompleksno.

Podsjetio je kako je pojedinim privrednicima već istekao ugovor sa Elektroprivredom, te kako su morali potpisivati novi kako im ne bi bila isključena struja, te istakao kako će i oni biti uključeni u pregovore o formiranju dalje cijene struje.

"Privreda očekuje da se ovaj udar smanji, jer su poskupljenja velika. Sve što je u okvirima poskupljenja koje privreda može podnijeti to je u redu, jer imate kompanija koje će moći izdržati 20 do 30 posto, a nekima je puno i ako struja poskupi i za tri do četiri posto. Vlada FBiH će morati da napravi presjek i da analizira stanje. Nadam se da ćemo u naredne dvije sedmice doći do optimalnog rješenja", kazao je Smailbegović.

Podsjetimo da se o ovome oglasio nedavno i Fadil Novalić, premijer FBiH koji je poslao građanima poruku da neće doće do povećanje - dok je on premijer.

"Poštovani građani, želim Vas obavijestiti da, sve do kada sam ja premijer Federacije BiH, neće doći do povećanja cijene električne energije. Neće doći do još većeg divljanja cijena i sigurno hiljade naših građana neće biti otpušteno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije