Džemail Halilagić: O zločinima u Štrpcima

Radiosarajevo.ba
Džemail Halilagić: O zločinima u Štrpcima

Džemail Halilagić, predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju i novinar koji je među prvima počeo javno pisati i istraživati zločine počinjene u Sjeverinu i Štrpcima, za Anadolu Agency (AA) ističe da se o tim zločinima nije dovoljno govorilo i da mnogo toga još uvijek ostaje nepoznanica.

"U zločinima u Štrpcima i Višegradu 1993. godine iz voza je oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 osoba, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla. Iako je to strašan zločin o tome se nije mnogo pisalo, kao da niko nije želio da se zamjeri s nekima ako bi počeo iznositi neke informacije o tim događajima", rekao je Halilagić.

Napominje kako je on bio među prvima koji su počeli pisati prvo o zločinima u Sjeverinu pa onda i u Štrpcima.

"Ja sam o tim događajima počeo pisati 1996. i 1997. godine, i pratim to skoro 20 godina. Počeo sam da istražujem te zločine jer je to sve pogađalo Bošnjake u ovom kraju, posebno u Prijepolju gdje se nalaze porodice devet žrtava. Obilazio sam tada porodice žrtava i pratio suđenje u vezi sa zločinama u Štrpcima. Pokušali smo zajedno doći do istine i pravde za nevine živote koji su oduzeti te 1993. godine", rekao je Halilagić.

Napominje da je tokom istraživanja zločina u Štrpcima došao do zaključka da je "glavni cilj bio da se što više muslimana očisti s tih prostora. Time bi oni ostali etnički čisti".

"Cilj zločina u Štrpcima je bio da se očisti teritorij od muslimana. U tom kontekstu, sjetimo se kada je Vojislav Šešelj 1993. godine izjavio da se očistio granični pojas od muslimana. Cilj je bio da se bošnjački korpus svede na jednu enklavu. Ti zločini su obavljani u funkciji plana etničkog čišćenja i zastrašivanja bošnjačkog stanovništva", istaknuo je predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju.

Inače, jutros je po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dvije države provedena policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i četiri u Republici Srbiji, a koje su osumnjičene za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu.

Među uhapšenima su i komandant interventne višegradske brigade Boban Inđić, brat haškog osuđenika Milana Lukića, Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije u ovom predmetu su formirale zajednički istražni tim, koji je na području BiH i Srbije u saradnji sa policijskim agencijama iz obje države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog zločina, koji je praktično bio nerasvijetljen 19 godina.

Inače, za otmicu i ubistvo u Štrpcima do sada je odgovarao samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca. On je presudom Višeg suda u Bijelom Polju, osuđen na 15 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije