Džambić: Diskriminacija djece u RS mora prestati

Radiosarajevo.ba
Džambić: Diskriminacija djece u RS mora prestati

Udruženje građana povratnika, raseljenih osoba i izbjeglica Mostovi nade iz Modriče pozvalo je nadležne u RS da prestanu s diskiminacijom i da se uvede nacionalna grupa predmeta u školama u kojima su za to ispunjeni zakonski uslovi i ima dovoljan broj učenika bošnjačke nacionalnosti.

Vrbanjci: Bošnjačka djeca u ponedjeljak neće u školu

Predsjednik ovog udruženja Dževad Džambić podsjeća da su još u martu ove godine pokrenuli inicijativu za primjenu člana 12. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS, u kojem se, između ostalog, navodi da se ''nastava u osnovnom obrazovanju izvodi na službenim jezicima konstitutivnih naroda...''.

Inicijativu su dostavili Ministarstvu prosvjete RS, te Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, s čijim šefom Mujom Hadžiomerovićem su danas i razgovarali, zatim osnovnim školama u Modriči, načelniku te lokalne zajednice Mladenu Krekiću, kao i direktorima i načelniku općine Vukosavlje.

„U resornom ministarstvu smo imali jedan sastanak vezan za ovu temu i dato nam je obećanje da će od marta, pa do kraja školske godine taj resor sagledati situaciju na terenu i o tome nas obavijestiti“, precizirao je Džambić za Fenu navodeći da tada nisu naišli na podršku u lokalnoj zajednici i školama zbog čega su im dostavili Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika od 5. marta 2002. godine.

Predstavnici Udruženja su, kaže, nakon toga u Modriči održali sastanak s predstavnicima škola i lokalne zajednice, na kojem su direktori škola rekli da „nemaju ništa protiv uvođenja nacionalne grupe predmeta te da samo čekaju odobrenje resornog ministarstva, a škole su spremne da to realiziraju“.

Tražili su potom da se to pitanje postavi i u parlamentu RS za predstavnike Ministarstva prosvjete od kojih su dobili odgovor da su upoznati s inicijativom Udruženja Mostovi nade i da će uskoro izaći u javnost s detaljima, ali se to nije desilo ni do početka školske godine.

„Sada na terenu imamo situaciju da roditelji škola u Kotor Varoši i Konjević polju izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog neprimjenjivanja člana 12. Zakona o osnovnom obrazovanju, odnosno Privremenog sporazuma i pridružujemo se njihovim zahtjevima da konačno u osnovnim školama počne primjena Zakona o osnovnom obrazovanju i Privremenog sporazuma te prestane s diskriminacijom djece“, rekao je Džambić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije