Džaferović: Zakoni se moraju poštovati, a postoje institucije koje se o tome brinu

E. H.
Džaferović: Zakoni se moraju poštovati, a postoje institucije koje se o tome brinu
Foto: Dženan Kriještorac / Šefik Džaferović

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio je da se u sali gdje su se trebale održati konsultacije u vezi s izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH unese zastava RS, ja to nisam mogao prihvatiti", kazao je na konferenciji za medije član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

Dodao je da je nakon toga Dodik otkazao za danas predviđene konsultacije. 

„Ovdje treba djelovati po zakonu i djelovati hladne glave i zbog toga sam iznio ove činjenice. Za sutra je zakazana sjednica Predsjedništva u istoj sali i ona treba da bude održana po zakonu. Ova postavka koja je u sali 30 je u skladu sa zakonima u ovoj zemlji i to mora biti tako. Zakazane su konsultacije u kabinetu predsjedavajućeg i ja ću tamo otići. Ali što se tiče promjena u sali 30 to neće moći. U protivnom bi to bila povreda zastave i same države i ja na to ne mogu pristati", naglasio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, sjednicu Predsjedništva za sutra je zakazao predsjedavajući i to u zgradi Predsjedništva BiH. 

"One se održavaju u sali 30, postoji u Poslovniku o našem radu da ako je član Predsjedništva spriječen da se sjednice održavaju videolinkom, ali ovdje nema nikakvog linka jer niko nije spriječen da dođe. Nema pitanja šta ćemo raditi ako neko ne bude poštivao zakon, mi trebamo da budemo prvi među svima koji će poštivati zakon. Vrlo svjesno sam rekao da ću sutra otići u 12 sati na konsultacije u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva i znam da tamo se nalazi zastava RS i za mene to nije problem. Ovdje govorimo o salama u kojima se predstavlja država i jasno je da na tim mjestima ne može biti drugih zastava pored one državne", istakao je Džaferović. 

Odgovarajući na pitanja novinara Džaferović je pojasnio da se konsultacije za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne mogu održati u pisanoj formi.

"Moraju se obaviti konsultacije od strane Predsjedništva BiH i mi ćemo se morati vratiti ovom sastanku koji je danas odgođen. Kad je u pitanju Vijeće ministara mi imamo obaveze i rokovi su propisani Zakonom o Vijeću ministara. Ali mislim da vlast u BiH treba da bude koherentna da bi na kraju imali neku odluku i zbog toga sam govorio da se u BiH treba uspostaviti široka politička većina", pojasnio je Džaferović.

Upitan da li će kao član Predsjedništva podnijeti krivične prijave za kršenje državnih zakona, Džaferović je istakao da za to postoje institucije koje se brinu o poštivanju zakona.

"Ja ovdje nisam zadužen za krivične prijave, ali ću javno na to ukazivati", poručio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije