Džaferović za beogradski medij: Neće biti novih granica na zapadnom Balkanu

1
Fena
Džaferović za beogradski medij: Neće biti novih granica na zapadnom Balkanu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Arhiv

Retorika o etničkom prekrajanju granica je retorika prošlih stoljeća. Geostrateška konfiguracija regiona je završena i neće biti novih granica i novih država na zapadnom Balkanu, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u intervjuu za srbijanski list "Danas".

Džaferović je naglasio da saradnja u regionu uz međusobno poštivanje i uvažavanje ne smije da ima alternativu te da je strateško opredjeljenje regije integracija u EU i NATO.

"Mislim da taj proces može relaksirati odnose i dati sigurnost i bolji životni ambijent za građane. Zemlje zapadnog Balkana trebaju međusobno sarađivati, poštujući se uzajamno", kazao je.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Džaferović je istakao da se otvorena pitanja rješavati razgovorom i dogovorom.

"Tamo gdje nema dogovora treba primjenjivati međunarodno pravo. Naši narodi žive u svim državama regije, što je jako važna činjenica", istakao je Džaferović.

Na pitanje treba li sintagmu 'srpski svet' ozbiljno shvatati, Džaferović je odgovorio potvrdno.

"Naravno, jer to je, onako kako se predstavlja od zvaničnika Srbije, samo drugi naziv za Veliku Srbiju. Drugačije se ne mogu i ne smiju shvatiti izjave zvaničnika Srbije kada kažu da je to objedinjavanje ili ujedinjavanje srpskog naroda i u političkom, i u državnom smislu. To je opasna poruka, koja predstavlja nastavak retorike o Velikoj Srbiji, odnosno Miloševićev vokabular o 'svim Srbima u jednoj državi'", istakao je Džaferović.

Kometirajući ‘oproštajnu turneju’ njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je za svoju posjetu zapadnom Balkanu odabrala Beograd i Tiranu, Džaferović je kazao da je uradila mnogo za region zapadnog Balkana.

"Izuzetno značajnim smatram što je spriječila pokušaje razmjene teritorija i prekrajanja granica. Ukoliko će njena posjeta doprinijeti očuvanju kredibilne evropske perspektive za Tiranu i sve druge država regije, s jedne strane, te doprinijeti smirenju sve većih tenzija između Srbije i njoj susjednih država, kojima svjedočimo proteklih dana, onda će posjeta imati svoj puni smisao", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije