Džaferović u Pragu: Istakao sam zabrinutost zbog tenzija nakon nametanja Izbornog zakona

7
Radiosarajevo.ba
Džaferović u Pragu: Istakao sam zabrinutost zbog tenzija nakon nametanja Izbornog zakona
Foto: Predsjedništvo BiH / Šefik Džaferović u Pragu

Značaj današnjeg samita u Pragu jeste što učestvuje najširi okvir država evropskog kontinenta, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon Samita Evropske političke zajednice u Pragu.

Dodao je da se radi o obliku okrupljavanja u svrhu jedinstvenog odgovora na izazove, u kontekstu opće krize međunarodnih odnosa.

"Evidentno je da neki tradicionalni multilateralni okviri, kao što je Vijeće sigurnosti, ne mogu odgovoriti svim izazovima zbog blokada. Činjenicom da je danas okupljena zajednica, od Ujedinjenog Kraljevstva preko EU i Zapadnog Balkana do Turske, zapravo je poslana najsnažnija poruka", rekao je Džaferović

Džaferović se sastao sa Stoyanovim: Razgovarano o produženju mandata EUFOR-ove misije u BiH

Džaferović se sastao sa Stoyanovim: Razgovarano o produženju mandata EUFOR-ove misije u BiH

Poručuje da je jako važno da je Bosna i Hercegovina učestvovala i da su potvrđeni stavovi BiH o Ukrajini, "koji su usklađeni sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU."

"Također, istaknuo sam značaj nastavka evropske i euroatlantske perspektive BiH. Na bilateralnim sastancima istaknuo sam zabrinutost zbog etničkih podjela i tenzija koje je proizvelo nametanje Izbornog zakona.

Bosni i Hercegovini je potreban mir i stabilnost, zato je izuzetno važno da bude osiguran nastavak prisustva međunarodne vojne misije u BiH, kao i da BiH dobije kandidatski status. Uvjeren sam da je sazrila svijest da je približavanje BiH EU snažan način da se osnaži mir, te se može očekivati ubrzo da će Bosna i Hercegovini dobiti kandidatski status", zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije