Džaferović: Sve što je u Rusiji dogovorio Dodik ne važi za BiH

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Sve što je u Rusiji dogovorio Dodik ne važi za BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović: Podjele Bosne nikada neće uspjeti

Nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje, kaže se u saopćenju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o „gasifikaciji RS“ ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, stoji u saopćenju.

„Niko u BiH nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom“, poručio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije