Džaferović na Kovačima: Odajemo počast onima koji su najzaslužniji za slobodu

Radiosarajevo.ba
 Džaferović na Kovačima: Odajemo počast onima koji su najzaslužniji za slobodu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, poručio je danas na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom obilježavanja Dana šehida, da se danas sjećamo i odajemo poštovanje najboljim sinovima BiH, onima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas se sjećamo i odajemo poštovanje najboljim sinovima BiH. Onima koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH. Na ovoj generaciji je da se na najbolji mogući način oduži bosanskim šehidima i poginulim borcima”, izjavio je Džaferović nakon učenja Fatihe, Jasina te polaganja cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama.

Kako je kazao, najbolje ćemo se odužiti tako što ćemo trajno brinuti o njihovim porodicama i trajno se boriti, sve dok se ne izborimo za ideju za koju su se oni borili, a to je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda u kojoj će svi ljudi imati jednake slobode i prava.

“Nije danas tako ni na jednom ni drugom planu ili barem nije onako kako bismo željeli. Puno je toga urađeno, puno toga još treba da uradimo kako bismo mogli da kažemo da smo učinili sve što možemo kada je u pitanju briga o porodicama šehida. Također, ima i puno toga što treba da uradimo kao bismo konačno došli do cilja, a to je cjelovita i demokratska BiH u kojoj je svaki čovjek ravnopravan”, istakao je Džaferović.

Smatra da su se danas nad “BiH nadvile neke retrogradne sile, snage koje pokušavaju da usmjere BiH u nekom drugom pravcu”.

“Ja im i ovom prilikom, na Dan šehida, poručujem da u tome nikada neće uspjeti. Mi ćemo doći do cilja cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih ljudi. Zbog njihove retrogradne politike bespotrebno gubimo vrijeme. Ni uspjeli ni onda kada je BiH bilo mnogo teže, neće ni danas kada je BiH u mnogo boljem položaju”, rekao je Džaferović.

Put ove zemlje je, kako je kazao, i članstvo u EU i NATO savezu.

Upitan je i da prokomentariše izvještaj Hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije u kojem je navedeno da je rizik po Hrvatsku ratnici ISIS-a koji su u BiH:

“Da bih uopće mogao dalje da komentarišem bilo kakve izvještaje iz Hrvatske, ja prije svega, očekujem odgovor Hrvatske na protestnu notu koju je Predsjedništvo BiH uputilo toj državi povodom brojnih zloupotreba koje su činjene prema građanima BiH, koji su boravili u Hrvatskoj. Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti da ovo komentarišem”.

Do tada, izjavio je, sve što dolazi na tu temu iz te zemlje je “najobičnija špekulacije i manifestacija nekorektnog odnosa prema BiH”.

Dotakao se i posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Rusiji na jedan ekonomski forum, a da će biti govora i o konekciji BiH na plinovod Turski tok, navodeći da je o tome obaviješten iz medija.

“O tome jeste bilo govora i tokom bilateralne posjete Ankari, 2. maja ove godine, ali sve je na tome stalo. U BiH se ništa dalje o toj temi nije uradilo. U Ankari smo zaključili i sporazum sa Turskom vezano za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, ali smo prije toga u potpunosti usaglasili trasu. Ovaj put Dodik ide sam, bez odluke Predsjedništva i nema usaglašenih stavova ni u pogledu trase niti u pogledu bilo kojeg drugog pitanja na državnom nivou, barem u Predsjedništvu”, kazao je Džaferović.

Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida.

Programu na Kovačima prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i najviši predstavnici državnih institucija, kao i porodice šehida.

Danas je održana i druga Memorijalna šetnja Mreže mladih, koja je upriličena od Spomenika ubiejnoj
djeci Sarajeva pa do Kovača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije