Džaferović: Mir je ugrožen, najava iz RS predstavlja alarm za budnost i oprez

9
Fena
Džaferović: Mir je ugrožen, najava iz RS predstavlja alarm za budnost i oprez
FOTO: Fena / Šefik Džaferović

"Ne treba uljepšavati stvari: mir je ozbiljno ugrožen na zapadnom Balkanu", upozorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju na otvaranju 8. Globalnog Baku foruma "Svijet nakon COVID-a", javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

Džaferović je istakao da je duboko uvjeren da je proširenje na zapadni Balkan najbolji način da Evropska unija stekne novu snagu i energiju. Jednako je uvjeren da će zapadni Balkan svoj ogromni potencijal u potpunosti ostvariti tek nakon integracije u Evropsku uniju.

Iako države zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pokazuju snažnu aspiraciju ka Evropskoj uniji, sasvim je jasno da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan u velikom zastoju, te se, kratkoročno, teško može očekivati da neka od država naše regije postane članica Unije.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

"Aktuelna kriza evropske perspektive već uveliko izaziva snažne destabilizacijske efekte na zapadnom Balkanu. Umjesto zajedničkog puta ka evropskoj budućnosti, u regionu se vraćaju duhovi prošlosti; zvecka se oružjem i prijeti se promjenama granica. Ne treba uljepšavati stvari: mir je ozbiljno ugrožen na zapadnom Balkanu upozorio je.

Naveo je kako je Dejtonski mirovni sporazum, kojim je prije 26 godina zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, bio simbol nade. Dejtonski sporazum nije donio pravdu žrtvama, ali je donio dugo iščekivani mir. Bio je to rijedak slučaj da je kroz diplomatsku inicijativu međunarodna zajednica uspjela zaustaviti rat u njegovom jeku.

Unatoč brojnim preprekama, u proteklih 26 godina, Bosna i Hercegovina je ostvarila ogromne pomake. Na temelju Dejtonskog sporazuma, uspostavljene su državne institucije. Formirane su jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje čine pripadnici svih naroda. Uspostavljena je zajednička obavještajna služba, pravosuđe, poreski sistem i brojne druge institucije.

"Samo zahvaljujući ovim institucijama, u Bosni i Hercegovini je sačuvan mir i nakon povlačenja oko 60.000 međunarodnih trupa. Kada je Dejtonski sporazum potpisan, mnogi nisu vjerovali da će on biti implementiran, čak i uz toliko prisustvo međunarodnih snaga, a on je ostao na snazi već više od dvije i po decenije zahvaljujući jakim državnim institucijama. Sada je sav taj napredak doveden u pitanje, a sa njime i sam mir u Bosni i Hercegovini. Neodgovorni političari iz dijela Bosne i Hercegovine, koji nosi naziv Republika Srpska, prijete da će urušiti spomenute državne institucije", kazao je Džaferović.

Istaknuo je da entitet RS ima najveću smrtnost od COVID-a u Evropi. Kako bi se izbjegle suočiti sa navedenim problemom, vlasti tog entiteta su odvele državu u stanje najveće sigurnosne krize od kraja rata. Najava vlasti RS da će napasti na kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja alarm za budnost i oprez.

"Državne institucije će braniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Mi smo našu državu odbranili od agresije u periodu 1992-1995. Spremni smo je opet braniti, ako bude potrebno. Nadam se da nećemo doći u tu situaciju, ali naša odlučnost najbolji je doprinos očuvanju mira. Popustljivost nikada nije bila prijatelj mira, jer ohrabruje nasilnike",  smatra on.

Dalje je ocijenio kako svijet nakon COVID-a 19 ne izgleda nimalo ohrabrujuće. Izgleda kao da je, nakon duge mračne noći, svanulo oblačno i tmurno jutro koje ne daje mnogo razloga za nadu.

"Ipak, uvjeren sam da ćemo smoći snage da se odupremo svim negativnim izazovima. Uz odlučan i snažan pristup, zasigurno možemo sačuvati mir i praviti nove reformske iskorake. Uprkos trenutnoj krizi proširenja Evropske unije, uvjeren sam da se radi o prolaznoj fazi, te da će ova asocijacija, koja je esencijalna za očuvanje evropskog mira, iznaći način da stekne novu snagu i energiju", rekao je Džaferović.

Čvrsto je uvjeren da se ogromni potencijali u tom smislu nalaze upravo na zapadnom Balkanu, te da integracija Bosne i Hercegovine i drugih država može unijeti jednu novu snagu u samu Evropsku uniju. Također je uvjeren da je geostrateška i geopolitička konfiguracija zapadnog Balkana završena. Neće biti nikakve promjene granica, razmjene teritorija ili slično.

"Jedini put svih država zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji i njihova međusobna saradnja pod okriljem Evropske unije u fazi pristupanja Evropskoj uniji. Također mislim da je budućnost Bosne i Hercegovine članstvo u NATO savezu, jer je to okvir koji daje garanciju za sigurnost svih nas koji živimo u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će se ovi tamni oblaci, koji su se nadvili nad svima nama, razići i da ćemo nastaviti graditi globalno društvo koje teži univerzalnoj sigurnosti i prosperitetu", zaključio je Džaferović obraćanje na otvaranju 8. Baku Foruma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije