Poruke / Džaferović: Mir je ugrožen, najava iz RS predstavlja alarm za budnost i oprez

04. 11. 2021. u 09:34:00 Fena

Shares: 0

"Ne treba uljepšavati stvari: mir je ozbiljno ugrožen na zapadnom Balkanu", upozorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju na otvaranju 8. Globalnog Baku foruma "Svijet nakon COVID-a", javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

Džaferović je istakao da je duboko uvjeren da je proširenje na zapadni Balkan najbolji način da Evropska unija stekne novu snagu i energiju. Jednako je uvjeren da će zapadni Balkan svoj ogromni potencijal u potpunosti ostvariti tek nakon integracije u Evropsku uniju.

Iako države zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pokazuju snažnu aspiraciju ka Evropskoj uniji, sasvim je jasno da je proširenje Evropske unije na zapadni Balkan u velikom zastoju, te se, kratkoročno, teško može očekivati da neka od država naše regije postane članica Unije.

"Aktuelna kriza evropske perspektive već uveliko izaziva snažne destabilizacijske efekte na zapadnom Balkanu. Umjesto zajedničkog puta ka evropskoj budućnosti, u regionu se vraćaju duhovi prošlosti; zvecka se oružjem i prijeti se promjenama granica. Ne treba uljepšavati stvari: mir je ozbiljno ugrožen na zapadnom Balkanu upozorio je.

Naveo je kako je Dejtonski mirovni sporazum, kojim je prije 26 godina zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, bio simbol nade. Dejtonski sporazum nije donio pravdu žrtvama, ali je donio dugo iščekivani mir. Bio je to rijedak slučaj da je kroz diplomatsku inicijativu međunarodna zajednica uspjela zaustaviti rat u njegovom jeku.

Unatoč brojnim preprekama, u proteklih 26 godina, Bosna i Hercegovina je ostvarila ogromne pomake. Na temelju Dejtonskog sporazuma, uspostavljene su državne institucije. Formirane su jedinstvene Oružane snage Bosne i Hercegovine, koje čine pripadnici svih naroda. Uspostavljena je zajednička obavještajna služba, pravosuđe, poreski sistem i brojne druge institucije.

"Samo zahvaljujući ovim institucijama, u Bosni i Hercegovini je sačuvan mir i nakon povlačenja oko 60.000 međunarodnih trupa. Kada je Dejtonski sporazum potpisan, mnogi nisu vjerovali da će on biti implementiran, čak i uz toliko prisustvo međunarodnih snaga, a on je ostao na snazi već više od dvije i po decenije zahvaljujući jakim državnim institucijama. Sada je sav taj napredak doveden u pitanje, a sa njime i sam mir u Bosni i Hercegovini. Neodgovorni političari iz dijela Bosne i Hercegovine, koji nosi naziv Republika Srpska, prijete da će urušiti spomenute državne institucije", kazao je Džaferović.

Istaknuo je da entitet RS ima najveću smrtnost od COVID-a u Evropi. Kako bi se izbjegle suočiti sa navedenim problemom, vlasti tog entiteta su odvele državu u stanje najveće sigurnosne krize od kraja rata. Najava vlasti RS da će napasti na kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja alarm za budnost i oprez.

"Državne institucije će braniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Mi smo našu državu odbranili od agresije u periodu 1992-1995. Spremni smo je opet braniti, ako bude potrebno. Nadam se da nećemo doći u tu situaciju, ali naša odlučnost najbolji je doprinos očuvanju mira. Popustljivost nikada nije bila prijatelj mira, jer ohrabruje nasilnike",  smatra on.

Dalje je ocijenio kako svijet nakon COVID-a 19 ne izgleda nimalo ohrabrujuće. Izgleda kao da je, nakon duge mračne noći, svanulo oblačno i tmurno jutro koje ne daje mnogo razloga za nadu.

"Ipak, uvjeren sam da ćemo smoći snage da se odupremo svim negativnim izazovima. Uz odlučan i snažan pristup, zasigurno možemo sačuvati mir i praviti nove reformske iskorake. Uprkos trenutnoj krizi proširenja Evropske unije, uvjeren sam da se radi o prolaznoj fazi, te da će ova asocijacija, koja je esencijalna za očuvanje evropskog mira, iznaći način da stekne novu snagu i energiju", rekao je Džaferović.

Čvrsto je uvjeren da se ogromni potencijali u tom smislu nalaze upravo na zapadnom Balkanu, te da integracija Bosne i Hercegovine i drugih država može unijeti jednu novu snagu u samu Evropsku uniju. Također je uvjeren da je geostrateška i geopolitička konfiguracija zapadnog Balkana završena. Neće biti nikakve promjene granica, razmjene teritorija ili slično.

"Jedini put svih država zapadnog Balkana je članstvo u Evropskoj uniji i njihova međusobna saradnja pod okriljem Evropske unije u fazi pristupanja Evropskoj uniji. Također mislim da je budućnost Bosne i Hercegovine članstvo u NATO savezu, jer je to okvir koji daje garanciju za sigurnost svih nas koji živimo u Bosni i Hercegovini. Vjerujem da će se ovi tamni oblaci, koji su se nadvili nad svima nama, razići i da ćemo nastaviti graditi globalno društvo koje teži univerzalnoj sigurnosti i prosperitetu", zaključio je Džaferović obraćanje na otvaranju 8. Baku Foruma.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)