Džaferović, Komšić i Dodik 8. oktobra na sastanku s Vučićem i Erdoganom

Radiosarajevo.ba
Džaferović, Komšić i Dodik 8. oktobra na sastanku s Vučićem i Erdoganom
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik

Predsjedništvo BiH je danas na sjednici u Sarajevu prihvatilo poziv Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, da 8. oktobra prisustvuje polaganju kamena temeljca za izgradnju brze ceste Beograd - Sarajevo.

Polaganju kamena temljeca za brzu cestu trebalo bi da prisustvuje i Reccep Tayip Erdogan.

Iz Kabineta Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva, potvrđeno je da su članovi Predsjedništva prihvatili i poziv slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, da posjete Sloveniju.

Također, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na World Holocaust Forumu (WHF) pоd nаzivоm „Sjećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizma“, kојi ćе biti оdržаn u Jerusalemu, 23. januara 2020. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Između ostalog Predsjedništvo BiH  je prihvatilo poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, koji će se održati u Londonu,
18.-20. novembra 2019. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Data je saglаsnоst Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji pri Ministarstvu odbrane SAD-a (DPAA) zа rеаlizovanje projekta lociranja i identifikacije pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država koji su učestvovali u II svjetskom ratu.

Prihvaćeni su i sljedeći sporazumi: 

- Sporazuma o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i RS , koju predstavlja Ministarstvo finansija, i grada Gradiška, koji predstavlja gradonačelnik, i KfW-a, Frankfurt am Main u iznosu od 10.266.845,46 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – Faza 1;

- Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom – BiH-6 (2018).

Donesena je i odluka o pristupanju Multilateralnoj konvenciji za implementaciju mjera u okviru Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne baze i prenošenja profita (MLI).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije