Džaferović: Kada je BiH primljena u UN nismo mogli slaviti jer smo se borili

2
Radiosarajevo.ba
Džaferović: Kada je BiH primljena u UN nismo mogli slaviti jer smo se borili
Foto: Predsjedništvo BiH / Obraćanje Džaferovića

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine danas se obratio javnosti povodom 30. godišnjice prijema naše zemlje u Ujedinjene nacije.

Istakao je kako je to bio jedan od najvažnijih dana u modernoj historiji domovine Bosne i Hercegovine. 

"Veliko mi je zadovoljstvo da vam se obratim povodom ovog značajnog jubileja. Na današnji dan, prije 30 godina, Bosna i Hercegovina je postala članica Organizacije Ujedinjenih nacija. Zastava Bosne i Hercegovine podignuta je ispred zgrade na East Riveru, zajedno sa zastavama Slovenije i Hrvatske.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

To je jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj historiji, bio je svečan, ali nismo slavili. Nismo mogli. Bili smo prinuđeni da se borimo za slobodu, nezavisnost, ali i demokratiju, i već tada smo bili suočeni s ogromnim žrtvama.

Međunarodna zajednica prihvatila je činjenicu da je u temeljima naše državnosti i međunarodno pravo. Prijem u Ujedinjene nacije bio je konačni pečat na taj stav. Najviši standardi međunarodnog prava odredili su put koji je dosljedno i transparentno ispunjen kod proglašenja naše nezavisnosti. Građani Bosne i Hercegovine, njih skoro dvije trećine, svih etničkih pripadnosti, pokazali su političku zrelost, odgovornost pred licem historije i generacijama koje dolaze i glasali 29. februara i 1. marta 1992. za nezavisnost.

Međunarodna zajednica je to prihvatila, cijeli svijet je priznao BiH, a vlasti BiH, pod nezamislivo teškim okolnostima, osigurale su da se, uz pojedinačna priznanja, BiH afirmiše i na multilateralnom i globalnom planu. Na svjetsku scenu izašli smo tog 22. maja 1992. godine, Rezolucijom UN broj 757, te od tog trenutka traje naš intenzivan i sadržajan odnos sa Organizacijom UN i njenim agencijama. Trideset godina članstva zaslužuje puno detaljniji i sadržajniji osvrt, no što vrijeme sada dozvoljava, ali u najkraćim mogućim crtama, dozvolite mi da kažem sljedeće.

Međunarodno priznanje BiH i istovremeni prijem u UN bio je važan i ireverzibilan diplomatski akt. Simbolična poruka međunarodne zajednice i UN-a da stoji iza bosanskohercegovačke nezavisnosti, međutim, bila je brutalno testirana na terenu u samoj BiH, ali i u međunarodnim forumima gdje će akt međunarodnog priznanja i prijema u UN postati važan kapital ratom zahvaćene države i zalog njenog opstanka. Članstvo u UN-u bilo je od vitalnog značaja. Malo je država na svijetu koje su imale takvu historijsku nesreću kao Bosna i Hercegovina da im puki opstanak i preživljavanje stanovništva bitno zavisi od UN-a, te da se na sopstvenom primjeru uvjeri kakve posljedice ostavlja neefikasnost UN-sistema na terenu", rekao je između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije