Džaferović: Izbori u BiH će biti održani onako kako je propisano

3
AA
Džaferović: Izbori u BiH će biti održani onako kako je propisano
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović / Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u četvrtak u Sarajevu izjavio je kako će izbori u Bosni i Hercegovini biti održani, te pozvao nadležne da osiguraju sredstva za njihovo finansiranje, javlja AA.

Džaferović je komentarisao raspisivanje općih izbora u Bosni i Hercegovini planirane za 2. oktobar te reakcije koje su uslijedile, uključujući i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Čović je, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala opće izbore, međunarodnoj zajednici uputio pismo.

”Savjetujem našim susjedima, pa i Republici Hrvatskoj da oni puste Bosnu i Hercegovinu na miru. Mi ćemo svoje odnose uređivati onako kako mi mislimo da treba da uređujemo. Mi smo samostalna, nezavisna, međunarodno priznata država i oni prema Dejtonskom mirovnom sporazumu imaju obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, rekao je Džaferović.

Smatra kako je potrebno graditi dobre odnose sa susjedima.

”Nećemo poduzeti nijedan korak kojim bismo dalje pogoršavali ovu situaciju. Ja pozivam i naše susjede da se ponašaju na takav način. Ovo što se radi je ustvari uplitanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Izbori u Bosni i Hercegovini će biti održani onako kako je propisano, ima zakon koji važi, po važećem izbornom zakonu i ja pozivam sve političke subjekte koji žele da učestvuju u kampanji, da se okrenu tom izbornom procesu koji je praktično jučer objavom izbora od strane Centralne izborne komisije otpočeo“, rekao je Džaferović.

Pozvao je i sve one koji su dužni da osiguraju sredstva za finansiranje izbora da to odmah urade te sve one koji su najavljivali eventualne bojkote i blokade da od toga odustanu.

”Pogotovo da odustanu od blokada jer svako ko bude na bilo koji način blokirao izborni proces podliježe odgovornosti po Krivičnom zakonu“, rekao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije