DW: Suđenje ili cirkus?

Radiosarajevo.ba
DW: Suđenje ili cirkus?

Foto: AP

Kako se ni danas Radovan Karadžić nije pojavio u haškoj sudnici, glavni sudija O-Gon Kwon je nastavio suđenje i dopustio Tužiteljstvu da iznese uvodnu riječ, prenosi Fena.

On je rekao da Sudsko vijeće žali Karadžićevu odluku da se ne pojavi u sudnici te da želi upozoriti da će on, ako ustraje na njoj, morati snositi i posljedice.

Sudija O-Gon Kwon je rekao kako Vijeće može odrediti da se Karadžiću dodijeli pravni zastupnik po dužnosti ako se on odluči da ne dolazi na suđenje.

Tako je suđenje u odsustvu Karadžiću započelo iznošenjem uvodne riječi Tužiteljstva.

Sudija Kwon je istakao da će se, ako se Karadžić ne pojavi do ponedjeljka, kad bi Tužiteljstvo trebalo završiti s uvodnom riječju, Vijeće donijeti odluku da mu se sudi u odsustvu.

S iznošenjem optužnice, imenujući Karadžića kao vrhovnog komandanta kojem je etničko čišćenje bilo cilj, a ne sredstvo, započeo je predstavnik Tužiteljstva Alen Tieger, prenijela je Fena.

Suđenje ili cirkus?

Nepojavljivanje Radovana Karadžića u sudnici Haškog tribunala na početku sudskog procesa protiv njega izazvalo je ogorčenje članova bosanskohercegovačkih udruženja žrtava rata koji su u Hagu namjeravali pratiti početak suđenja Karadžiću, kaže predstavnica udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Kada Hotić.

"To je nečuveno! Taman da je na nosilima mogli su ga donijeti za takav zločin. Da on jednostavno vlada sudstvom i pravdom, to je nečuveno", kaže gospođa Hotić.

Uoči početka procesa protiv Karadžića ispred zgrade Haškog tribunala okupili su se predstavnici žrtava rata.

Među novinarima koji u sjedištu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) prate suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske je i urednik beogradskog časopisa "Vreme" Dejan Anastasijević koji razumije reakcije preživjelih žrtava genocida.

"Oni to vide kao nepotrebno razvlačenje i to je razumljiva reakcija, iako ja mislim da je u ovom trenutku prerano reći da suđenje neće proći u regularnom toku", kazao je Anastasijević.

Sve podsjeća na Miloševićeve igre


Rasprave i prepiske između Karadžića i sudaca neodoljivo su podsjećale na cirkuske izvedbe Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja tokom suđenja u Haškom tribunalu. Ukoliko mu bude dopušteno, tu će mogućnost, efikasnije od svojih političkih mentora koristiti i Radovan Karadžić. Predsjednik Helsinškog komiteta Republike Srpske Branko Todorović zato vjeruje da ima razloga za zabrinutost.

"Jer su dosadašnja suđenja pred Tribunalom pokazala jednu zavidnu vještinu branilaca i njihovih timova, ali i niz ograničenja zbog kojih je sud morao maksimalno poštovati pravila igre. Optuženi to nisu morali i na sve moguće načine su se trudili da proces dovedu do apsurda", rekao je Todorović.

Takva igra sa Haškim sudom imala bi izrazito negativan uticaj na proces pomirenja u BiH i povjerenja u međunarodne pravosudne institucije, kaže Todorović. Prema njegovim riječima podjele bi bile produbljene, Karadžić bi učvrstio vodeću poziciju na listi živih "srpskih heroja", dok bi žrtve ostale ponižene i iznevjerene u slaboj nadi da je "pravda spora ali dostižna".

Haag: Žrtve rata i danas protestuju pred zgradom ICTY-a

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije