DW: RS odlučuje o referendumu

Radiosarajevo.ba
DW: RS odlučuje o referendumu

Osvježeno u 13:30

Vlada RS na sjednici koja je održana kasno sinoć (14.12.) u Banjaluci odbacila je nametnute odluke visokog predstavnika, Valentina Incka, u vezi produženja mandata stranim sudijama i tužiocima.

Zaključcima Vlade RS odbacuju se sve odluke visokog predstavnika i o njima sada treba da se izjasni entitetska skupština. Održavanje posebne sjednice biće zatraženo već danas (15.12.). Očekuje se da će na toj sjednici biti potvrđeno održavanje referenduma na kojem će se građani odlučivati o odluci Visokog predstavnika. Iako još nikome nije jasno kako bi referendumsko pitanje bilo definisano, predsjednik Vlade RS i lider SNSD-a Milorad Dodik istrajan je u tome da ga raspiše:

“Predlažemo da Narodna skupština razmatra ovo pitanje na posebnoj sjednici i da potvrdi raniju odluku o ličnom izjašnjavanju građana u RS o tome da li su spremniji na pravno nasilje koje vrši Visoki predstavnik i u budućnosti.”

Međunarodna zajednica mora reagovati

Nema sumnje da će posebna sjednica biti zakazana međutim neizvjesno je šta će na toj sjednici biti i razmatrano odnosno usvojeno jer je ranija praksa pokazala da se u ovakvim prilikama donose dokumenti kao što su deklaracije i rezolucije koji nisu pravno obavezujući. Ipak raspisivanje bilo kakvog referenduma samo na teritoriji jednog dijela BiH neprihvatljivo je za bošnjačke predstavnike vlasti u Skupštini RS.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović kaže da se ovakva politička klima stvara zbog procesa koji se vode protiv Dodika pred pravosudim organima BiH: “To će izazvati velike polemike i turbulencije u BiH. Ali mislim da međunarodna zajednica mora jednom stati u kraj ovakvom ponašanju i na svaki način smiriti stanje i u RS i u BiH.”

“Dodik se upušta u avanturu”

Potpredsjednik Skupštine RS i član SDA, Ševket Hafizović kaže da se “Dodik upušta u avanturu koja bi po njega imala vrlo nepovoljne posljedice” ističući da entiteti nemaju nadležnost za raspisivanje refrenduma. Hafizović poziva OHR da već i pokušaj raspisivanja referenduma odmah sankcioniše: ”Njegova inicijativa da se o tom pitanju raspravlja u Narodnoj skupštini i da se eventualno donosi odluka o nekakvom referendumu je vrlo rizičan potez i mislim da bi se on (Milorad Dodik op.a.) lično mogao kao predsjednik Vlade naći u situaciji da krivično odgovara”.

Opozicija spremno čeka naredni potez vlasti u RS očekujući da će im to pomoći u izbornoj godini. Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić Dodikovu incijativu smatra neodređenom: “Prava stvar bi bila ustvari da on organizuje referendum oko glavnih pitanja, u prvom redu oko eventualnih ustavnih promjena ili pristupanja NATO Savezu. Ovako bi priča o referendumu bila još jedna manipulacija javnošću u RS-u.”

Ukoliko Skupština zakaže javno izjašnjavanje o ovim pitanjima, prema ranijoj odluci Narodne skupštine svi predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH povući će se iz rada tih organa. U zaključcima koje je entitetska vlada sinoć usvojila navodi se da se u tom slučaju iz RS ne može davati podrška upravljanju BiH od “strane nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju”.

Vezano: Osmančević: Referendum u RS neprihvatljiv za Bošnjake

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije