DW: Balkan polako kreće u pozitivnom smjeru

Radiosarajevo.ba
DW: Balkan polako kreće u pozitivnom smjeru

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas (12.01.) će se sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Jedna od tema biti će aktuelna politička situacija u BiH.

Ovo je prva posjeta jednog visokog zvaničnika Bosne i Hercegovine službenom Berlinu, nakon skoro devet godina, kada je u oktobru 2001. tadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministra spoljnjih poslova Bosne i Hrecegovine, Zlatka Lagumdžiju uz sve vojne i državne počasti, u Berlinu dočekao tadašnji njemački kancelar Gerhard Schroeder. Nakon devet godina, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić imaće priliku da kancelarki Angeli Merkel lično objasni političku situaciju u zemlji i regionu: “Mi želimo i Njemačku podršku zato, i želimo razumijevanje. Neke stvari drugačije izgledaju na osnovu izvještaja koje čitate, a sasvim drugu sliku dobijate kada vam se ovako uživo prenesu,” rekao je Komšić za DW uoči susreta sa Merkelovom.

Dolazi vrijeme hrabrijih političara....

Predsjedavajući Komšić smatra da se politika na Balkanu polako kreće u pozitivnom smjeru. Pozitivnim kretanjima doprinosi i izbor Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske koji će nastaviti politički kurs dosadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, komentariše Komšić: “Očekujem da će u tandemu sa premijerkom Kosor koja se pokazala kao vrlo sposobna i vrlo hrabra žena, računajući na ustavne nadležnosti i predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, učiniti mnogo, prije svega na deblokiranju rješavanja otvorenih pitanja koje mi imamo sa Hrvatskom.”

Pozitivno iznenađuje i nedavna izjava predsjednika Srbije Borisa Tadića koji je nedavno u Banjaluci javno rekao da Srbija nikada neće podržati cijepanje Bosne i Hrecegovine, kaže predsjedavajući Komšić.

“Čini mi se da u cijeloj regiji, a pogotovo mislim na Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu dolazi vrijeme za malo hrabrije političare koji će znati svojim biračima, ali i konzervativnom biračkom tijelu reći stvari koje treba da im kažu, a ne ono što bi njihovi birači ili njihovo konzervativno biračko tijelo voljelo da čuje. Drago mi je zbog izjave predsjednika Tadića u Banjaluci, jer dugo smo čekali na takvu izjavu iz Beograda i treba je cijeniti.”

..... a političkih bitaka uvijek će biti!

2010. je izborna godina u Bosni i Hercegovini. Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da je ispunio svoj zadatak i da je tokom četvorogodišnjeg mandata ravnopravno zastupao sve narode koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Trebamo razdvojiti politiku i političare od naroda. Ako ćemo pričati o narodima, ja mislim da sam bio i politički, i moralno, i ljudski pošten prema Bosancima i Hrecegovcima, bez obzira kojem narodu pripadaju. A da ću ući u političku bitku sa političarima kada jednostavno ne mislim kao oni, to hoću, uvijek!”

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije