Dvojica u zatvor, dvojica slobodna: Šta kažu preživjeli

Radiosarajevo.ba
Dvojica u zatvor, dvojica slobodna: Šta kažu preživjeli

Sud BiH je osudio Duška Jevića na 35, a Mendeljeva Đurića na 30 godina zatvora zbog pomaganja u počinjenju genocida Srebrenici u julu 1995. Istom presudom, Goran Marković i Neđo Ikonić su oslobođeni optužbe da su učestvovali u tim zločinima.
Prema presudi,  Jević je bio komandant Centra za obuku sa Jahorine pri Specijalnog brigadi pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) a Đurić komandir Prve čete pri ovoj jedinici

Sudsko vijeće je utvrdilo da su Jević i Đurić učestvovali u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice i ubijanju oko 1.000 muškaraca u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, čime su pomogli u sprovođenju plana da se istrijebi bošnjačko stanovništvo.

Zašto su oslobođeni

Marković i Ikonić, prema obrazloženju prvostepene presude su oslobođeni jer Tužilaštvo BiH nije dokazalo njihovu odgovornost za učešće u zločinima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Prvostepenom presudom, Jeviću i Đuriću produžen je pritvor, dok su Marković i Ikonić pušteni na slobodu.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Udruženje Majke enklava Srebrenica i Žepa koje do našeg poziva nisu imale informacije o presudi četvorci. Munira Subašić, nakon što nas je saslušala, kaže da je važno da zločinci budu privedeni pravdi, a što je još važnije, navodi, jeste da im se presudi kao zločincima. Da to ostane zabilježeno. Pa nastavlja teškim glasom kako nijedna ovozemaljska kazna ne može zadovoljiti žrtve, već samo Božija.


„Zato što nisu samo ubijali. Zato što ubijaju i dalje. Prvo, slobodni su. Drugo, ponašaju se kao junaci, poput (Ratka, op.a) Mladića. Jako nam je teško što se ovi, što su klali našu djecu, nisu pokajali. Ne zbog nas, već zbog onih koji ostaju iza nas.“

'Treba ići malo dublje'

Tek će na kraju našeg razgovora preživjela Srebreničanka reći: Sve je dobro, sudu treba dati podršku, ali ne znam na osnovu čega su mogli tu dvojicu osloboditi? Odgovaramo joj, čitajući obrazloženje, na šta ona, više za sebe, govori:

„Kako će dokazati kad svjedoci umiru! Živih svjedoka nema, ali dokaza ima... Tužilaštvo se mora malo dublje zapitati: ko je hvatao Srebreničane, ko ih je ubijao, ko ih je kopao, a ko im tijela premještao? Nije to bila samo 1995... Ko je vozio mašine, ko je tovario, ko je vozio kamione, ko je čuvao logore? Ima tu puno više izvršioca.“

Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije