Dvoje inspektora UIOBIH otpušteno zbog mita

Radiosarajevo.ba
Dvoje inspektora UIOBIH otpušteno zbog mita

Disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izrekla je mjeru prestanka radnog odnosa za dvoje inspektora UIO, koji su u martu 2012. godine uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) zbog uzimanja mita od poreskog obveznika.

Radi se o dvoje službenika UIO, Nehri Joldić i Mevludinu Đerziću, potvrdio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIOBiH. Oni su bili raspoređeni u Sektoru za poreze - Odsjek za reviziju i kontrolu u Regionalnom centru Tuzla.

Nakon što su tražili i uzeli mito u obliku novca i laptopa, bili su lišeni slobode i predani u nadležnost Tužilaštva BiH.

Neovisno o postupku koji vodi Tužilaštvo BiH, direktor UIO Miro Džakula je suspendovao pomenute službenike i pokrenuo disciplinske postupke, koji su ovih dana okončani s izrečenom mjerom prestanka radnog odnosa u UIO.

„Ovo je jedini mogući način da se jedna institucija izbori s korupcijom u vlastitim redovima. I zato još jednom šaljemo jasnu poruku svima da će UIO na čelu s direktorom Džakulom pokrenuti disciplinske postupke za sve carinske službenike ili poreske inspektore za koje se opravdano posumnja da su uradili lakšu ili težu povredu službene dužnosti“, zaključio je Kovačević.

U tom procesu očekuju i pomoć poreskih obvezinika i svih građana BiH. Zato UIO poziva sve građane i sve poreske obveznike da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik nezakonitog postupanja carinskih službenika ili poreskih inspektora UIO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije