Glamoč / Ukopane dvije žrtve: Traga se za ostacima porodice, među njima i maloljetnik

16. 07. 2019. u 16:36:00 Anadolija

Shares:0

Dvije žrtve ubijene tokom rata u Bosni i Hercegovini na području Glamoča iz porodice Ališa, Sado i Rasim, danas su konačno našli svoj smiraj.

Ukop je obavljen na mezarju pored šehidskog spomen-obilježja u Glamoču.

Naime, danas je poslije podne-namaza klanjana i zajednička šehidska dženaza svim šehidima, a dženazu je predvodio Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kojoj su prisustvovali i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ključ Ermin ef. Vučkić i Samir ef. Đonlagić, imam iz Livna.

"Prema našim podacima i u skladu sa onim što posjeduje Institut za traženje nestalih BiH, traga se za još pet posmrtnih ostataka. Također, radi se o osobama iz porodice Ališa, iz sela Isakovci, od kojih je jedno maloljetno dijete od 13 godina, Ibrahim Ališa", rekao je Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč.

Dženaza žrtvama rata - undefined

Dženaza žrtvama rata u Glamoču

Istakao je kako je Institut za traženje nestalih BiH, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Glamoč, pokrenuo aktivnosti na pronalaženju nestalih osoba još 2017. godine.

"Istraživanja su rađena tokom 2017. i 2018. godine i kao rezultat toga pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, a identifikacija je potvrdila da se radi o nestalim osobama Ališa Rasimu i Sadi, koji su ubijeni tokom agresije na BiH 1992, odnosno 1993. godine", rekao je Kovačević. 

Mujo Begić, šef područnog Ureda Instituta za nestale osobe BiH u Bihaću, koji se bavi ekshumacijama na području Bosanske Krajine, rekao je kako se danas u Glamoču klanjala dženaza dvojici ubijenih 1992, odnosno 1993. godine, Sadi i Rasimu Ališa.

"Njih smo pronašli prošle godine i ekshumirali te nakon toga izvršili identifikaciju. Danas smo konačno ukopali posmrtne ostatke i donijeli malo mira porodicama, ali da se smire i ove žrtve. Ovo je, nažalost, kada se radi o Glamoču, imamo još pet nestalih osoba za kojima tragamo, a među njima je i jedno dijete. Tako smo se fokusirali i dio napora usmjerili u tom smislu. Ako bi govorili o današnjoj dženazi, moram reći da su obojica stradalih ubijeni na putu. Poznati su počinioci, ali nažalost, nisu procesuirani. Za njih, tužilaštvo, odnosno Sud BiH, nije donio nikakvu presudu", naveo je Begić.

Glamoč je, kaže, specifičan po zločinu.

"U Glamoču je ubijeno 48 Bošnjaka. Bošnjaci Glamoča su zatvarani u logore, protjerani iz svojih domova i, poslije 27 godina, mi smo danas uspjeli konačno klanjati dženazu namaz za dvije žrtve ubijene u Glamoču. Ovdje se radi o familijarnim vezama i komšijama. Tražimo još pet članova porodice Ališa, među njima i jedno dijete. Ovdje se radi uglavnom o članovima iste porodice, koji su u bližem srodstvu", naglasio je Begić. 

NEMA KOMENTARA