Dvije važne presude za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Dvije važne presude za ratne zločine


Sud BiH izreći će naredne sedmice dvije presude - za ratne zločine počinjene na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) i u Bugojnu, saopćio je Justice Report – BIRN.

Strijeljanje 200 muškaraca

Za četvrtak, 28. juna zakazano je izricanje presude Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji, optuženima za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca bošnjačke nacionalnosti počinjenom 21. augusta 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će u srijedu, 27. juna presudu Aliji Osmiću, optuženom za zločine počinjene 1993. u Bugojnu.

Zlostavljanje zarobljenih bojovnika HVO-a

Suđenje Osmiću obnovljeno je nakon što je ukinuta prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 11 godina zatvora zbog učešća u ubistvu, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Dan kasnije, pred Sudom bi trebalo da počne suđenje Željku Jukiću po drugoj optužnici koja je protiv njega podignuta za zločine počinjene na području Prozora 1993. godine.

Za srijedu je zakazano iznošenje završne riječi Odbrane na suđenju Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženim za zločine u Bosanskoj krajini počinjene od 1994. do 1996. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije