Dvije godine od katastrofalnih poplava: Još uvijek vidljivi ožiljci

Anadolija
Dvije godine od katastrofalnih poplava: Još uvijek vidljivi ožiljci
/ Anadolija
Dvije godine su prošle od nezapamćenih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku, te iza sebe ostavile velike štete, desetine izgubljenih života i nanose mulja i srušenih kuća.

Brojna sela u Zeničko-dobojskom kantonu bila su pogođena, grad Zenica, kao i ostala mjesta uz rijeku Bosnu: Žepče, Maglaj, Zavidovići.

Brojna sela uništena su klizištima. Vodena bujica i klizišta uzrokovali su velike štete na području Topčić Polja, koje je čitavo bilo pod nanosima blata i zemlje, zatim Željeznog Polja, mjesne zajednice sa oko 5.000 stanovnika.

Krajevi nekad poznati po uzgoju maline i drugih poljoprivrednih kultura promijenili su izgled nakon velikih nanosa zemlje, koji do danas nisu sklonjeni.

U mjestu Čole, nedaleko od ulaza sa magistralnog puta M-17 prema mjestu Željezno Polje, brojne kuće uništene su u poplavama i klizištima u maju 2014. godine.

U ovom mjestu su se dvije rijeke – pretvorene u bujice – spojile i nosile sve pred sobom i po nekoliko stotina metara. Kuće su ostale zatrpane pod desetak metara materijala, manji objekti poput štala i garaža uništeni, a njihovi ostaci još uvijek zakopani pod slojem zemlje.

Kuća Šehrije Redžić jedna je od onih koje su ostale nakon nanosa bujice u mjestu Čole kod Željeznog Polja. Iako je više od pola kuće bilo zatrpano pod nanosima blata, sa suprugom Hajrudinom uspjela je očistiti i učiniti uslovnom za život. Ipak, kuća počinje pokazivati tragove poplava, pa su zidovi popucali na nekoliko mjesta.

"Nije se puno toga promijenilo. Za jednu od dvije uništene kuće smo dobili sredstva, za drugu nismo. Plašimo se i dalje kada kiša pada, naravno da se plašimo. I sada rijeka nadođe i počne da nosi pred sobom sve. Imamo drveni most i čim malo kiše padne, ona ga podrovi i postane opasno", izjavila je Redžić.

Podsjetila se noći kada su poplave počele.

"U pola noći bježali smo kroz šumu s tri krave. Bilo je užasno", rekla je Redžić.

Istakla je i kako se u njenom selu od poplava do danas nije mnogo toga promijenilo.

"Dio ceste napravili, ali to nije dovoljno. Željela bih da nam naprave mostić kojima su četiri porodice prelazile rijeku jer je stari betonski odnijela voda", objasnila je Redžić, dodavši kako im je komisija obračunala oko 100.000 KM štete.

Međutim, od toga imaju samo "papir".

Hajrudin Redžić nije htio stati pred objektiv, ali je rekao kako je spreman sâm uložiti nešto novca, koliko je u mogućnosti, da napravi taj mostić, ukoliko bi mu još neko pomogao, bilo novčano ili u materijalu. I on pokazuje fotografije poplavljene kuće.

Nekoliko porodica koje su se vratile u selo Čole uspjele su ili obnoviti svoje kuće ili napraviti nove.

Dio infrastrukture je popravljen, ali veliki nanosi zemlje su još uvijek prisutni, pa ovaj nekada idilični kraj sada izgleda kao velika kamena pustinja. Mještani se još uvijek boje svake kiše, prisjećajući se maja 2014. godine kada je čitava mjesna zajednica evakuisana, a mnogi izgubili svoje domove i sada žive negdje drugo.

Hasan Čolić, iz sela Šahmani kod Željeznog Polja, mjesta koje je bilo među najugroženijim zbog klizišta, sada živi u novom naselju kod Donje Golubinje.

Naselje je napravljeno zahvaljujući Caritasu i Vladi Švicarske te općini Žepče. U ovom naselju izgrađeno je 25 kuća, a porodice su uselile krajem prošle godine, kada je u novembru naselje zvanično i otvoreno.

Hasana smo zatekli ispred njegove nove kuće kako igra šah sa unukom. Prisjetio se kako je izgledalo kada je bujica u maju prije dvije godine počela nositi sve.

"Kiše su bile svakodnevne dvije sedmice. Navečer velika kiša, a ujutro rano smo vidjeli da je sve krenulo, zemlja je popucala i kuće počele upadati. Nakon toga smo pobjegli u školu gdje smo prenoćili, ali morali smo dalje bježati. U Mjestovu Ravan, potom dalje do Golubinje. U Čovama sam sa ženom boravio nekih 20 mjeseci", rekao je Čolić.

Zadovoljan je kućom koju je dobio, ima vodu, struju, kaže da je lijepo napravljena. Istovremeno, žali za svojom kućom u Šahmanima.

"Oko kuće sam imao tri duluma zemlje, kuću na tri sprata, garažu, štale, sušare, sve sam imao...", rekao je Čolić.

Poplave u maju 2014. godine počele su nakon jake kiše koja je padala u noći 13. i 14. maja, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je stanje prirodne nesreće proglasila 15. maja. Tokom poplava, veliki broj stanovnika bio je evakuisan iz svojih domova, a vodena bujica i klizišta napravili su milionsku štetu na privatnim i javnim objektima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije