Dva vojnika udaljena s dužnosti zbog povrede discipline

Radiosarajevo.ba
Dva vojnika udaljena s dužnosti zbog povrede discipline


U skladu sa zakonskom procedurom, Ministarstvo odbrane i Zajednički štab Oružanih snaga BiH (ZŠ OSBiH) vrše određene aktivnosti s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja vezano za uočeni nedostatak jednog protivoklopnog oružja u jednom od skladišta Kula-2 u Mrkonjić-Gradu, javlja Fena.

Tako su ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i v.d. načelnika ZŠ OSBiH general Ante Jeleč, na osnovu Zakona o službi u Oružanim snagama BiH - član 146 i Pravilnika o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku, od 19. marta udaljili s dužnosti dva pripadnika OSBiH dok traje disciplinski postupak u vezi tog događaja.

Radi se o profesionalnim vojnim licima inicijala M. Š. i R. N., koji su udaljeni s dužnosti radi utvrđivanja odgovornosti za povredu discipline i počinjenu štetu Ministarstvu odbrane  i OSBiH, a koja se odnosi na navedeni događaj.

"S obzirom na to da su međunarodne snage u BiH, među kojima  i EUFOR, prilikom integracije entitetskih vojski u OSBiH vršile nadzor predaje naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava po ranije ovjerenim evidencijama od EUFOR-a,   trenutno se u okviru snaga EUFOR-a vrši provjera okolnosti po kojima je eventualno moglo da dođe do uočenog nedostatka protivoklopnog oružja", navodi se iz Ured za odnose s javnošću MOBiH.

Navedene aktivnosti MO i OSBiH se provode u saradnji sa pripadnicima EUFOR-a.

Ministar odbrane BiH pokrenuo je u vezi tog događaja izradu potrebne dokumentacije u cilju otpočinjanja sveobuhvatne inspekcije svih skladišta naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava u Oružanim snagama BiH, čiji je početak realizacije planiran za narednu sedmicu.

"MO i OSBiH pokazuju odlučnost u rješavanju ove i sličnih situacija, a sve u cilju otklanjanja bilo kakvih špekulacija po pitanju stanja u skladištima naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. Po okončanju navedenih aktivnosti javnost će biti blagovremeno informirana o rezultatima", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije