Dva rudara napustila jamu zbog zdravstvenih problema

Radiosarajevo.ba
Dva rudara napustila jamu zbog zdravstvenih problema

Rudari Rudnika mrkog uglja (RM) Đurđevik kod Živinica skoro 27 sati se nalaze zabarikadirani u jami tog rudnika iako bi se tamo smjeli zadržati najviše osam sati. Dvojica rudara napustili su jamu u popodnevnim satima zbog zdravstvenih problema, javila je agencija Anadolija.

Danas u 12 sati rudarima u rudniku Đurđevik je trebala biti dostavljena hrana, ali su je oni, navodno, odbili, iako su sinoć bili prihvatili hranu.

Špekulira se da određeni broj rudara želi izaći, ali pod pritiscima pojedinaca spriječeni su u tome.

Sastanak još uvijek traje

U krugu rudnika oko 14 sati počeo je sastanak Predsjedništva Saveza samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koji još uvijek traje, potvrdio nam je predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Napominjući da je protest rudara započet samoinicijativno, on je kazao kako svi nadležni organi ''imaju obavezu da se uključe u ovaj slučaj i da se ovo privodi kraju''.

 ''Ovi ljudi (rudari) ne iskazuju ama baš nikakve želje da razgovaraju, da pregovaraju. Ponuđeno im je da imenuju svoju delegaciju, da izađu napolje, da sjednu... Ali ne ide nikako. Gledamo da se poduzmu makar sve mjere bezbjednosti i da se kontroliše ulazak i izlazak iz jame, da se ulaz u jamu stavi pod apsolutnu kontrolu, a da neko sve ovo ne bi zloupotrijebio'', rekao je Husić za AA.

On je iznio stav Saveza samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH da je bila prihvatljiva ponuda koja je kasno sinoć bila data rudarima, kada je bio prihvaćen najveći dio zahtjeva rudara.

''Prema toj ponudi, bila bi stavljena van snage odluka o prijemu u radni odnos lica sa strane, to jeste sekretara RMU Đurđevik Asima Aljića. Prihvaćeno je da se odmah rano jutro potpuno definira datum primjene novog Pravilnika o radu i platama u RMU Đurđevik, a da krajnji cilj svih akata bude povećanje plata uposlenih u neposrednoj proizvodnji. Isto tako, Uprava rudnika i sindikat bi za ovaj mjesec definisali isplate ličnog dohotka na taj način da se uposlenim u proizvodnji moraju određenim vidom stimulativnih sredstava podići primanja'', kazao je Husić.

Rudari insistiraju na novom pravilniku o radu

On je dodao da bi Uprava Elektroprivrede BiH preuzela obavezu da analizira aktivan zahtjev RMU Đurđevk za prijem radnika u neposrednu proizvodnju i da oni, Uprava i sindikat, definišu način prijema isključivo u neposrednu proizvodnju.

''Bilo je, dakle, prihvaćeno sve osim smjene Uprave RMU Đurđevik. Stav predsjedništva granskog sindikata je da organi i tijela na nivou Koncerna EP BiH imaju mandat da vrše ocjenu rada Uprave, i to ne samo rudnika Đurđevik, već i drugih rudnika'', dodao je Husić.

Rudari insistiraju na tome da hitno bude urađen novi Pravilnik o radu i plaćama, kako bi bila izvršena pravilnija podjela financijskih sredstava unutar samog rudnika, odnosno povećane plaće u neposrednoj proizvodnji. Insistiraju na smjeni Nadzornog odbora i Uprave rudnika.

Obustava rada će imati posljedice

RMU Đurđevik je jedan od nekoliko rudnika u FBiH koji posluju pozitivno i redovno im se isplaćuju primanja. Kako se očekuje, obustava rada u rudniku imat će svoje posljedice.

Cijeli slučaj se  dovodi u vezu sa političkim obračunima na lokalnoj razini. Isti izvori tvrde da su rudari politički izmanipulirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije