Dva ratna invalida štrajkuju glađu pred Vladom RS

Radiosarajevo.ba
Dva ratna invalida štrajkuju glađu pred Vladom RS

Dvojica ratnih-vojnih invalida iz Dervente već drugi dan štrajkuju glađu u parku „Mladen Stojanović“, u neposrednoj blizini zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci. 
 
Od obećanja, koja su prije 70 dana dobili od predsjednika RS-a Milorada Dodika, kada su na Dan borca u RS-u prekinuli tadašnji sedmodnevni štrajk glađu, nije, kažu, ništa ispunjeno. 
 
Po Zorana Kulundžiju i tada trojicu njegovih kolega Dodik je poslao službeni automobil kojim su došli na razgovore u predsjedničku palaču, iako su oni tražili sastanak s predstavnicima resornog ministarstva. 
 
Uz Kulundžiju sada je ponovo u štrajku i Željko Davidović, a tvrde da su se na ovaj korak odlučili, jer su izmanupilirani. 
 
„Doslovno nam je Dodik obećao da će svi naši zahtjevi biti ispunjeni u roku od dva mjeseca. Međutim, od svih riječi koje je Dodik izgovorio apsolutno ništa nije odrađeno“, kaže Kulundžija. 
 
Navodi da je Dodik rekao da će se preispitati rad Boračke organizacije RS-a, da će doći do smjene članova komisija za procjenu invaliditeta, te revizije i statusa prava boraca. 
 
Od toga ništa nije urađeno, a Željko Davidović tvrdi da se bivšim boracima u RS-u i dalje nepravedno oduzimaju kategorije. 
 
Nastavit će, tvrde, štrajk glađu, a najavljuju da će im se pridružiti i drugi nezadovoljni ratni-vojni invalidi u RS-u. 
 
I dalje imaju iste zahtjeve, te traže razgovore s nadležnim u entitetskoj vladi. 
 
Prema zakonu, u RS-u je zabranjen protest ili štrajk u neposrednoj blizini zgrada u kojima je sjedište institucija, tako da umjesto ispred Vlade svi nezadovoljni moraju se udaljiti najmanje 50 metara.
 
U ovom slučaju najbliže gdje mogu prići je park „Mladen Stojanović“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije