Dva HDZ-a najavila novi prijedlog ustavnih promjena

Radiosarajevo.ba
Dva HDZ-a najavila novi prijedlog ustavnih promjena


Dva HDZ-a, bez obzira na dokument koji su ranije sačinili sa SDP-om, narednih dana saopštit će svoj prijedlog ustavnih promjena u pogledu presude u predmetu Sejdić i Finci, piše Federalna.ba.

Po njihovom prijedlogu, članovi Predsjedništva BiH bi trebali biti birani u državnom Parlamentu, a članovi Doma naroda Federalnog parlamenta proporcionalno nacionalnom sastavu kantona. To znači da bi se iz kantona s većinski bošnjačkim stanovništvom birali bošnjački članovi, a većinski hrvatski kantoni bi davali hrvatske delegate u Dom naroda Federacije BiH.

Prijedlog ne predviđa asimetrična rješenja, jer bi indirektni izbor članova Predsjedništva trebao važiti za cijelu BiH, naglasio je lasnogovornik HDZ-a BiH Veso Vegar.

"Za državni nivo ostaje isti način izbora izaslanika. Prijedlog predviđa i izbor predstavnika manjina", kaže Vegar, a prenosi Federalna.ba.

Smjena Lagumdžije kao uslov za podršku iz RS-a

Iako se o suštini ovog dokumenta vrlo malo zna, prijedlog je naišao na osudu u Republici Srpskoj.

"Ne bi trebalo jednu obvezu koja je državnog karaktera i koja je i vrlo važan uvjet za približavanje Evropskoj uniji povezivati sa zahtjevima za nečijom ostavkom ili prekompozicijom Vijeća ministara", rekao Vegar.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić je kazao da je indirektni izbor članova Predsjedništva neprihvatljiv za stranke iz Republike Srpske.

Bosić je dodao i to da će podrška stranaka iz Republike Srpske ovom prijedlogu zavisiti i od toga da li će dva HDZ-a podržati zahtjev za smjenu Zlatka Lagumdžije sa dužnosti šefa diplomatije, javlja Federalna.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije