Dva HDZ-a kočnica za rješavanje pitanja 'Sejdić - Finci'

Radiosarajevo.ba
Dva HDZ-a kočnica za rješavanje pitanja 'Sejdić - Finci'

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je da postoji model rješavanja pitanja Sejdić i Finci koji je prihvatljiv za sve stranke osim za dva HDZ-a.

"Zapelo je na zahtjevima ovih stranaka za nekakvim 'dodatnim mehanizmima', koji bi garantovali da neće biti nametanja izborne volje, odnosno da brojniji narodi neće izabrati predstavnike malobrojnim", pojasnio je Izetbegović.

On je za Oslobođenje rekao da nije uvjeren da je moguće ponuditi takve mehanizme, a da se ne uđe u prostor novih diskriminacija.

"Ima Ostalih na mapi. Po modelu koji smo skoro pa definisali svaki građanin Bosne i Hercegovine može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. To je dobar model koji izlazi u susret zahtjevima presude Suda za ljudska prava, kriterijima Venecijanske komisije, stavovima stranaka iz Republike Srpske, stavovima stranaka iz Federacije koje podržavaju bošnjački glasači, a, uvjeren sam i interesima HDZ-ova. Zapelo je na zahtjevima ovih stranaka za nekakvim "dodatnim mehanizmima" koji bi garantovali da neće biti nametanja izborne volje, odnosno da brojniji narodi neće izabirati predstavnike malobrojnijim. Nisam uvjeren da je moguće ponuditi takve mehanizme a da se ne uđe u prostor novih diskriminacija, i bojim se da ćemo, zbog pretvrdog stava dva HDZ-a, i ovaj putostati nedovršenog posla", rekao je član Predsjedništva BiH.

Na pitanje postoji li bilo kakav evropski prijedlog koji se često spominje, a kojeg Füle i Sorensen jednako demantiraju, Izetbegović kaže:

"Predstavnici EU su uložili ogromne napore da se iskristališe model svima prihvatljiv, i mislim da je taj model ustanovljen. Ali to nije njihov prijedlog, to je kompilacija, presjek onoga što smo mi kroz zajedničke sastanke sedmorke, pa petorke, pa kroz bilateralne razgovore stranačkih delegacija sa Füleom i njegovim saradnicima definisali. Kao što rekoh, model je prihvatljiv svima, uključujući i EU, osim HDZ-ovima koji, uvjeren sam, traže previše."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije