Duška Jurišić: Milorad Dodik će sa političke scene otići kao posljednja kukavica - plačući

3
Radiosarajevo.ba
Duška Jurišić: Milorad Dodik će sa političke scene otići kao posljednja kukavica - plačući
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Duška Jurišić

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duška Jurišić oglasila se na Facebooku u ponedjeljak, 8. jula povodom defilea vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu, ali i o retorici predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti: 

"Nakon defilea Prijedorom pripadnika Vojske Srbije, kako je izvjestio RTRS, iako je ovaj medij demantovao zamjenik ministra odbrane BiH SNSD-ov Aleksandar Goganović, te mada je pametan, racionalan i učen svijet (poput odličnog vojnog i političkog analitičara, novinara Đure Kozara) ocijenio ovaj akt provokacijom i nastavio gledati Euro, ne bih ništa rekla da me nije uzdrmala izjava Vildane Selimbegović, jedne od najboljih novinarki. Vildana je večeras kazala da će Milorad Dodik uraditi sve da isprovocira rat. Prije dvije sedmice bila sam u Prijedoru. Odbio je gradonačelnik Prijedora da primi i šefa Misije OSCE-a, predstavnike ambasada Turske, Norveške, Ujedinjenog Kraljevstva, predstavnika Delegacije Evropske unije u BiH i mene pod izgovorom da ima preča posla.

Lokalni izbori 2024 | Dragan Čović: "Ima više razloga da budemo zadovoljni"

Lokalni izbori 2024 | Dragan Čović: "Ima više razloga da budemo zadovoljni"

Ništa Fikretu Bačiću, kojem su ubili dvoje djece i suprugu, ne znači što već dvije sedmice razmišljam o našem susretu i njegovom jedinom zahtjevu, da ga primi gradonačelnik Slobodan Javor. Htio je Fikret pitati Slobodana zašto ne dozvoljava da se podigne spomenik ubijenoj djeci. Sada znam da ovaj susret ne bi imao nikakvog smisla. 'Tražili su da na Kozari prave memorijalni centar za svoje žrtve. Nismo dozvolili i nećemo nikad', kazao je Milorad Dodik prošlog vikenda na Mrakovici. Nakon toga je uslijedila još jedna gazimestanska, opasna provokacija u prilog Vildaninoj tezi: 'Zločine nad Srbima na ovom prostoru (Kozara, op.aut.) počinile su njihove komšije, koje su se preko noći iz komšija pretvorile u ubice i koljače. I nama se to stalno ponavlja, kao što se ponavljalo za vrijeme Otomanske imperije, Austrougarske, Prvog svjetskog i Drugog svjetskog rata. To nam se ponovilo i u procesu raspada bivše Jugoslavije i uvijek smo bili na jednoj strani, oni na drugoj'.

'Poslije 30 godina mislio sam da nema izjave, stava, ponašanja koji me mogu iznova iznenaditi. I prevario sam se. Histerija, mržnja, zloba, koje su posljednja dva dana dolazile iz Sarajeva, prevazišle su sve do sada viđeno', tvita Dodik. I to tvrdi čovjek koji prije nešto više od pola godine na sastanku s političkim liderima u Konjicu opsuje genocid, a ne tako davno izjavi kako 'ne može disati isti zrak s Muslimanima'.

Vučić o ulasku Vojske Srbije u BiH: Za sve su krivi Bećirović, Komšić i - mediji

Vučić o ulasku Vojske Srbije u BiH: Za sve su krivi Bećirović, Komšić i - mediji

'Učestvovanje kadeta Vojske Srbije u komemoraciji žrtvama Kozare nije bilo ništa drugo nego čin pijeteta prema svim nevino stradalima', napisao je Dodik koji je na dan defilea u Prijedoru imao samo jedan komentar: 'Konačno'.

Ne znam kako će na neku od narednih provokacija reagovati neka od 'naših' budala. Jasno mi je da Zukan neće puštati (borbene) dronove, a Sefer (Halilović) i Naser (Orić) defilovati Banja Lukom. Ali sada znam sa sigurnošću da Milorad Dodik neće završiti ni kao Slobodan Milošević, koji se u haškom pritvoru mjesecima trovao uspjevši na kraju izazvati smrt, ni kao Slobodan Praljak javnim samoubistvom tokom izricanja presude. Milorad Dodik će sa političke scene otići kao posljednja kukavica, plačući kako je jednom činio u uredu tadašnjeg premijera RSa u strahu od najavljenih optužnica.

Jedini spas od omče koja se steže, za njega je sukob. Pa vi vidite….".

Podsjetimo, u nedjelju, 7. jula, mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS javili su kako su pripadnici vojske Srbije prodefilovali kroz Prijedor. Navode kako su došli na obilježavanje 82. godine od bitke na Kozari.

Dakle, u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, pustili su pripadnike vojske Srbije da marširaju i defiluju... U međuvremenu se pojavila informacija da su dan ranije defilovali i u Bratuncu?!

DODIKOVA PARADA SUSRAMLJA Nakon defilea Prijedorom pripadnika Vojske Srbije, kako je izvjestio RTRS, iako je ovaj medij...

Posted by Duska Jurisic on Monday, July 8, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije