Dušanka Majkić se "upalila" zbog zabrane negiranja genocida

21
Radiosarajevo.ba
Dušanka Majkić se "upalila" zbog zabrane negiranja genocida
Arhiv / Dušanka Majkić

Dušanka Majkić, delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavila je da je "odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore".

Ona je istakla da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.

“Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana”, ocijenila je Majkić.

Majkić je konstatirala da “o lošim namjerama Inzka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca””.

“Inzko ne reče da takvu inkriminaciju još nisu uvele mnoge demokratskije zemlje od BiH poput Velike Britanije, Francuske, Danske, Finske, Švedske, Slovačke”, rekla je Majkić i dodala da je nečuveno licemjerno ukoliko su neke od ovih zemalja, koje su članice Vijeća za sprovođenje mira (PIC) u BiH dale saglasnost za nametanje zakona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije