Dunović: Činimo sve da EU odluči kako god želi, Zakon o sukobu interesa odnosi se samo nivo države

3
Radiosarajevo.ba
Dunović: Činimo sve da EU odluči kako god želi, Zakon o sukobu interesa odnosi se samo nivo države
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milan Dunović

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Milan Dunović (DF) danas je gostovao na BHRT-u gdje je govorio o aktuelnim političkim temama u Bosni i Hercegovini.

Kritikovao rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH te je kazao da rade jako neorganizovano i loše.

"Pokušavjau se ispuniti norme bez suštine. Forma je bila usvojiti Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Međutim, suština da taj zakon bude dobar ne postoji. U tom zakonu se ne tretira sukob interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, već u institucijama na nivou BiH. To se odnosi samo na političare koje obavlaju funkcije samo na državnom nivou. Entitetski, kantonalni, općinski političari amnestirani su od ovog zakona i on se ne odnosi na njih. To se desilo jer SNSD i HDZ postavili zahtjev pred Trojku koja kaže 'hajmo da usvojimo bilo koji zakon da mi ispunimo formu na putu ka EU'", rekao je Dunović.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Naveo je da mi kao društvo radimo sve da EU može odlučiti kako god želi.

"Ja gajim nade, ali ne zbog političara, već zbog geopolitičke situacije. Postupci nas kao društva su vrlo površni. Osim tog zakona, ova hitna 12. sjednica odnosila se na zakon o državnoj službi. U njemu se ne tretiraju se samo državni službenici, već i savjetnici. Svi znamo da su savjetnici politički imenovana lica, oni se imenuju potpisom osobe na izvršnoj poziciji. Međutim, u novom zakonu piše da savjetnici više ne smiju izražavati svoje političke stavove. Sada imamo na sceni ogroman broj savjetnika koji ne smiju izražavati svoj politički stav, a politički su imenovana lica", kazao je.

Dunović se dotakao teme imenovanja Milana Tegeltije za počasnog konzula u Rijeci te je rekao da samim tim što se on nalazi na crnol listi SAD-a, to nije bio dobar potez. Tu odluku je donijelo Predsjedništvo BiH te je za ovu odluku glasali i Željko Komšić, Željka Cvijanović, kao i Denis Bećirović.

"Obrazloženje koje smo čuli jeste da je to ustaljena praksa, da jedni koče drugima i da je to jedan politički dogovor. Ako vi ne odobrite jednog ambasadora, onda neki drugi član Predsjedništva neće odobriti vašeg i tako to ide. Ako mene lično pitate, ja ne bih podržao Milana Tegeltiju", istakao je Dunović.

Na pitanje da li je to rekao Komšiću, Dunović je poručio da su to odluke koje donosi Predsjedništvo kao institucija te da to nije nešto što se razmatra ma sjednicama stranaka.

"Ja sam vam rekao svoje lično mišljenje. Ja ne bih podržao Tegeltiju, ne samo zbog američke crne liste, nego i zbog koruptivnih radnji i zbog njegovog stava prema BiH", pojasnio je Dunović.

Dunović je tokom gostovanja komentarisao i javnu komunikaciju predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o zakonu o sudu BiH te je kazao da smatra da će taj zakon biti usvoje, ali kao i ostali, ispunit će samo formu, a ne suštinu.

"Mislim da će se desiti dogovor, da li do sutra, u toku sedmice ili naredne sedmice, ne znam. Ali, mislim da će do dogovora doći. Ali, ponovo se skreće pažnja sa suštine, a suština je nadležnost Suda BiH, suština je da se uopšte više ne govori o Vrhovnom sudu. A kako ćemo skrenuti pažnju javnosti? Pa tako što ćemo pričati o sjedištu Apelacionog vijeća", kaže Dunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije