Dunović: Čavara ponovo obmanjuje javnost

3
Radiosarajevo.ba
Dunović: Čavara ponovo obmanjuje javnost

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine uputio je pismo o predsjedniku FBiH Marinku Čavari koje prenosimo u cijelosti.

"Predsjednik FBiH Marinko Čavara ponovo je, po ko zna koji put, obmanuo javnost i iznio određena mišljenja koja nisu u skladu sa funkcijom na kojoj se nalazi. Naime, Čavara je, između ostalog, izjavio da bez izmjena Izbornog zakona nije moguće izabrati delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.

To je kontinuitet težnje da se zadrži postojeće stanje i ucjenama i blokadama iznudi nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona, u kojima bi se Dragan Čović unio u ustave i Izborni zakon kao jedini, legitimni i doživotni gospodar života svih Hrvata u BiH.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Time bi, po sili takvih zakona, dobio i moć upravljanja Bosnom i Hercegovinom, do njene disolucije. To što Čavara ne shvata ili ne želi shvatiti kako ovo vodi državu u raspad, a ne u EU kako nas obmanjuje, to je posebna priča.

Tvrditi da nije moguće popuniti Dom naroda u momentu kada imamo popunjen isti, a napominjem da je popunjen nakon presude po „Apelaciji Ljubić“ je zabijanje glave u pijesak i plašenje naroda eventualnom nestabilnošću, u momentu dok traje agresija na Ukrajinu. I dalje je na snazi Uputstvo za popunu Doma naroda koje je donio prethodni sastav CIK-a, koji je, kako tvrdi Čavara bio legitiman, insinuirajući da današnji, zakonski izabran saziv to nije. Pored toga neophodno je napomenuti da i Ustav FBiH definiše kvote konstitutivnih naroda i ostalih, koji se delegiraju u Dom naroda iz kantonalnih skupština.

Napominjem da je svojevremeno Borjana Krišto pokrenula apelaciju pred Ustavnim sudom BiH na ovaj član Ustava Federacije BiH, smatrajući da će tako izdejstvovati ono što HDZ naziva 'legitimnim predstavljanjem naroda'.

Postavlja se pitanje kako je dotična znala da će njena apelacija biti odbijena, te istu povukla prije donošenja odluke Ustavnog suda BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije