Dunja Mijatović: Provesti istrage o rasističkim incidentima na granicama

Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović: Provesti istrage o rasističkim incidentima na granicama
Facebook / Dunja Mijatović

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Savjeta Europe, izjavila je danas povodom Svjetskog dana izbjeglica da nasilje i napadi na migrante na granicama moraju prestati.

Ona je upozorila da napadi i nasilje na granicama ne ugrožavaju samo prava migranata, već i prava građana evropskih država, jer kada se protivzakonite i nasilne akcije policije odvijaju nekažnjeno, njihova odgovornost za djelovanje je narušena i tada je zaštita svih građana ugrožena.

Zbog svih ovih razloga evropska komesarka za ljudska prava je pozvala sve države članice Savjeta Evrope da se pridržavaju obaveza prema izbjeglicama zaustavljanjem nasilja i da osiguraju da njihove institucije za ljudska prava mogu da prate i izvještavaju o situaciji sa izbjeglicama na granicama, prenosi BHRT.

Mijatović je također istakla da je od presudne važnosti sprovođenje efikasnih istraga svih navoda o nasilnim ili rasističkim incidentima na granicama, posebno kada su u njima učestvovale snage bezbjednosti.

Evropska komesarka je rekla da će Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava danas, ukazati na teškoće koje izbjeglice trpe, odavajući počast otporu izbjeglica i pozivajući na njihovu zaštitu i podržavanje njihovih prava.

Ona je pozvala vlade da počnu da rješavaju slučajeve rješenja prava izbjeglica širom Europe, protivno međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.

Komesarka je na kraju poručila da zaštita ljudskih prava i dostojanstva izbjeglica nije opcija, već moralna i zakonska obaveza koje sve države članice moraju da poštuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije