Dunja Mijatović: Bh. novinari u zabrinjavajućoj situaciji

Radiosarajevo.ba
Dunja Mijatović: Bh. novinari u zabrinjavajućoj situaciji

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, koja od 29. juna do 3. jula boravi u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, izjavila je da postoji mogućnost da na Vijeću ministara BiH dođe do usvajanja odluke koja može dovesti do pomaka u digitalizaciji, te očuvati pluralizam i dovesti do investicija i mogućnosti da medijski sektor u BiH napreduje. 

O tome je, između ostalog, danas razgovarala s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem te predstavnicima druga dva člana Predsjedništva BiH. 

„Za proces digitalizacije nedostaje samo politička volja, jer u zemlji postoje eksperti da to urade, kao i podrška međunarodne zajednice i odgovarajuća oprema koja se može odmah uključiti“, kaže Mijatović. 

Očekuje da će ubrzo doći do rješenja, iako u tom pogledu BiH nije ništa uradila, što može dovesti da ostanemo crna analogna rupa na Balkanu ako se pod hitno nešto ne uradi. 

Izrazila je spremnost da sa svojim timom, te kolegama iz Evropske komisije BiH pokrene u pravcu koji može da doprinese boljitku novinarske profesije i medijske atmosfere u državi. Mišljenja je da političari moraju imati više tolerancije u tom smislu: „Javna ličnost koja nije kritizirana ne može se smatrati ozbiljnom i profesionalnom.“

Tokom posjete održala je sastanke s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, ministrom za vanjske poslove BiH Igorom Crnadkom, ministrom za saobraćaj i komunikacije Slavkom Matanovićem, članovima Federalnog parlamenta BiH, zamjenikom premijerke Republike Srpske Antunom Kasipovićem, te ministrom za saobraćaj i komunikacije Neđom Trninićem. 

„Zahvaljujem ministru Crnadku što je omogućio da se desi ova posjeta. Nadam se da ćemo pokušati saznati šta se dešava sa svim slučajevima u kojima su novinari napadnuti i gdje su upućene prijetnju smrću, a gdje nije reagiralo sudstvo i drugi nadležni organi. Očekujem uskoro izvještaj o tome“, kazala je Mijatović, koja je uvidjela spremnost svih organa vlasti da čuju i kritiku, odnosno njeno mišljenje o slobodi medija. 

Obavila je razgovore i s članovima Upravnog odbora Regulatorne agencije za komunikacije, te direktorom RTRS-a, dok će se tokom dana sastati s direktorima BHRT-a iFTV-a. 

Sigurnost novinara je fokus njenog rada, te kaže da živimo u situaciji koja nimalo nije ružičasta za novinare u čitavom svijetu. „Oni se suočavaju s ekonomskim problemima, pritiscima, samocenzurom, napadima, koji su razne prirode. Nažalost, BiH nije pošteđena tih problema.“

Skrenula je pažnju da se nakon 16 godina čeka pravda u slučaju Željka Kopanje, navodeći da se ne zna gdje se nalazi taj slučaj i šta se dešava, da li se istražuje te da li će iko ikada istražiti. 

„To je od krucijalne važnosti za medijske slobode i jasan signal za vlasti u BiH da se kažnjivost novinara neće tolerirati. Novinari se nalaze u zabrinjavajućoj situaciji u BiH, jer se dešava sve više napada različite prirode od oduzimanja opreme, guranja novinara i odnosa koji ni u kojem slučaju nije primjeren i ne treba da se dešava u bilo kojem društvu“, naglasila je Mijatović. 

S obzirom na to da se tačno znaju napadači novinara i oni koji su upućivali prijetnje novinarima i njihovim porodicama, a da sudstvo o tom pitanju ništa ne radi ili veoma malo, u razgovorima s entitetskim ministrima za unutrašnje poslove Aljošom Čamparom i Draganom Lukačem istaknula je da je to jedna od najvažnijih stvari koja se mora riješiti. 

„Političke strukture se moraju ozbiljno uhvatiti u koštac i prekinuti ovaj trend koji se nastavlja i ugrožava profesiju novinara. Novinari ne mogu raditi svoj posao ako nemaju sigurnosti da se ne mogu obratiti organima vlasti da bi se ti slučajevi riješili“, kaže Mijatović. 

U poslijepodnevnim satima Mijatović će se sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Također razgovarala je s novinarima iz cijele BiH te čula na koje probleme nailaze u svom radu.  

Moja kancelarija je uvijek otvorena za sve ako imaju bilo kakvu informaciju, gdje znate da su novinari napadnuti i da se slučajevi ne procesuiraju“, poručila je Mijatović, koja u 56 zemalja svijeta prati slobodu medija. 

Na njenoj posjeti zahvalio je šef Misije OSCE-a u BiH Johantan Moore na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, javila je Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije