DUNBiH: Ukidanje viza Srbiji je kažnjavanje žrtava genocida

Radiosarajevo.ba
DUNBiH: Ukidanje viza Srbiji je  kažnjavanje žrtava genocida

Društvo za ugrožene narode za BiH (DUNBiH) sa ogorčenjem je primilo vijest o spremnosti holandske vlade da s drugim zemljama EU razmotri mogućnost ukidanja viza za građane Srbije.

Predsjednica DUN-a za BiH Fadila Memišević smatra da na taj način Holandija, zajedno s drugim zemljama EU, nagrađuje počinioca, a po drugi put kažnjava žrtve genocida.

DUNBiH podsjeća da je, prema presudi Međunarodnog suda pravde u Den Hagu koja je uslijedila nakon tužbe BiH protiv Srbije i Cme Gore, Srbija bila obavezna uhapsiti Ratka Mladića, komandanta i organizatora genocida u Srebrenici.

- Srbija ne samo da nije uhapsila ovog ratnog zločinca nego mu pruža punu zaštitu koju on obilato koristi. I umjesto da se od Srbije zahtjeva puna saradnja s Tribunalom, koja podrazumijeva ne samo hapšenje Mladića nego i objelodanjivanje dokumenata VSO-a i otvaranje arhiva, Srbiji se bez ispunjavanja tih uslova omogućava bezvizni režim - navela je Memišević u izjavi za javnost.

Ona naglašava da su majke Srebrenice, zajedno sa ostalim preživjelim žrtvama genocida, osuđene da stoje u dugim redovima kako bi mogle posjetiti svoju rodbinu raseljenu po cijelom svijetu, dok će zločinci iz Srbije moći bez problema putovati u zemlje Evrope je.

Užasavajuće je to što Holandija nije konzekventno stala na stranu žrtava, stav je DUN-a BiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije