Vlada FBiH izdvaja 575.140 KM za projekte iz kulture i sporta

2
Fena
Vlada FBiH izdvaja 575.140 KM za projekte iz kulture i sporta
FOTO: Facebook / Ministrica Zora Dujmović

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović potvrdila je za Fenu da će sa 575.140 KM biti podržano 236 programa i projekata iz oblasti kulture i sporta.

"To je urađeno jer je na posljednjoj sjednici Vlada FBIH donijela Odluku kojom odobrava raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 575.140,20 KM uplaćenih u budžet FBiH u 2021. godini, a ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću", kazala je Dujmović.

Od ukupnog iznosa, 284.040,20 KM raspodjeljuje za finansiranje 128 programa i projekata iz oblasti promoviranja kulture.

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

Akcija SIPA-e: Uhapsili muškarca, na Facebooku prijetio da će 'pobiti nevjernike'

"Nadam se da će zahvaljujući ovim sredstvima udrugama olakšati provođenje kulturnih aktivnosti. Time nastojimo promovirati kulturu u svim sredinama u Federaciji BIH", rekla je Dujmović.

Dodaje da su sredstva od 291.100 KM namijenjena za finansiranje 108 programa i projekata namijenjenih promicanju razvoja profesionalnog i amaterskog sporta s ciljem povećanja sredstava fonda za nagrađivanje za istaknute sportske rezultate.

"Pored ovih sredstava trenutno je do 3. juna otvoren poziv za dostavljanje aplikacija gdje je odlukom o programu utroška za 2022. godinu posebno utvrđen iznos od 650.000 KM koji je isključivo namjenjen za novčane naknade za ostvarene uspješne sportske rezultate", navela je Dujmović.

Federalno ministarstvo kulture i sporta će, najkasnije u roku od 30 dana, zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava (575.140 KM) korisnicima.

"Obveza korisnika je do 31. decembra ove godine Federalnom ministarstvu dostaviti izvještaje o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava. Ukoliko to ne učine, ili sredstva utroše suprotono propisanim kriterijima, dužni su ih vratiti na zahtjev resornog ministarstva", navela je Dujmović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije