Dug zdravstvenih ustanova u RS premašio 500 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Dug zdravstvenih ustanova u RS premašio 500 miliona KM
Pixabay / Ilustracija
Prema podacima do kojih je došao PDP dug zdravstvenih ustanova prema Fondu PIO Republike Srpske sa 31. martom ove godine je bio 113 miliona, dok je 2011. dug iznosio 12,4 miliona KM.

Povećanje duga za više od 100 miliona KM, upozoravaju iz ove stranke, napravljeno je u proteklih pet godina.

"Aktuelna vlast vrlo dobro uviđa da dugovanja rastu, ali na to ne reaguje, što govori u prilog tome da moraju otići", rekao je Milan Švraka, PDP-ov poslanik u NSRS.

On je rekao da nisu to jedina dugovanja zdravstvenih ustanova u RS. Stanje u zdravstvu Republike Srpske je katastrofalno. Dugovanja zdravstvenih ustanova u ovom bh. entitetu su ogromna, na ime poreza i doprinosa dug doseže više od 216 miliona KM, dok su kreditna zaduženja oko 296 miliona KM.

"To su u podaci od prije godinu i po dana, a sada su ta dugovanja i veća", rekao je Švraka.

Od ukupno 60 posljednjih mjeseci, navodi, bolnica Kasindol nije uplatila obaveze za 55 mjeseci, Klinički centar Banja Luka nije uplatio obaveze za 42 mjeseca, bolnica Doboj za 44 a bolnica Gradiška za 36 mjeseci.

"U 2015. godini čak 37.300 radnika nije imalo uplaćen niti jedan mjesec da penziono-invalidsko osiguranje", rekao je Švraka, prenosi NAP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije